Läpällä heitin, mutta hysteerikko pillastui

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

On kesä, ja perussuomalaiset ovat taas valloillaan sosiaalisessa mediassa. Viime kesänä ihmeteltiin Olli Immosen taistelukutsua, ja nyt on hämmästelty perussuomalaisten kansanedustajien, Leena Meren ja Mika Raatikaisen puheenvuoroja.

Meri ehdotti, että suomalainen (ja Suomessa myös syntynyt) rap-artisti Musta Barbaari eli James Nikander ”palaisi kotimaahansa”, ja Raatikainen taas kuvittelee kaikkien homoseksuaalien tirkistelevän hänen sukukalleuksiaan wc-tiloissa.

Näistä ja monista muista kummallisista lausahduksista on kirjoittanut jo kattavasti ainakin Sakari Timonen, joten en analysoi kommenttien sisältöä sen enempää.

Sen sijaan haluan jakaa kanssanne Conversation -julkaisun tuoreen artikkelin, joka tavoitti tajuntani Facebookin uutissyötteessä. Conversation on verkkolehti, joka julkaisee tieteentekijöiden kirjoittamia analyyseja maailman ilmiöistä.

Australialainen kliininen psykologi Christopher John Hunt kirjoittaa artikkelissa ”läpistä”, loukkaavista puheenvuoroista, joiden väitetään olevan pelkkiä vitsejä – ainakin silloin, kun puhuja on vaarassa joutua vastuuseen sanoistaan. Kuulostaako tutulta?