Lainaa netistä kuosi, väitöskirja tai kouluaine

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Kesästä saakka Suomessa on puhuttu Marimekosta ja siihen kohdistuneista plagiointisyytöksistä. Juuri nyt aihe on hetkeksi unohduksissa – saa nähdä, pomppaako se esiin taas jossain vaiheessa.

Osa syytöksistä oli joka tapauksessa aiheettomia, osa täysin perusteltuja, ja osassa tapauksia taiteilija oli liikkunut ”harmaalla” alueella.

Yhden johtopäätöksen kohuista vedin: taideyliopistoissa kaivataan kipeästi lisää etiikan opetusta. Jos etiikanopetusta on ollut, se ei ole ollut riittävää.

Informaatioyhteiskunnan kiihtyvä kehitys näkyy siinä, että taiteilijan mahdollisuudet lisääntyvät. Lainaaminen, muokkaaminen ja jo olemassaolevan päälle rakentaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa.

Taiteilija on aina varas, joka ammentaa ympäristöstään vaikutteita ja sekoittaa ne uudeksi, ainutlaatuiseksi taideteokseksi. Juuri siksi taiteilijan pitää olla tietoinen mahdollisuuksien mukanaan tuomista vaaroista – sekä niinkin itsestäänselvästä asiasta kuin lainsäädännöstä.

Ainakin Marimekon Hetkiä-kuosin ja sen lähtökohtana toimineen valokuvan ympärillä käydyssä keskustelussa näkyi, että ihmiset – myös ammattitaiteilijat – olivat kovin tietämättömiä siitä, mikä on sallittua ja mikä ei.

Onneksi Aalto-yliopistossa ehdittiin jo vetää tarvittavat johtopäätökset. Etiikan opetusta aiotaan lisätä, ja erityishuomiota saavat tekijänoikeudet sekä suunnittelijan etiikka ja moraali.

Tässä suhteessa tiede- ja taidekorkeakoulut ovat samalla viivalla. Etiikanopetuksen lisäämistä tarvitaan tiedeyliopistoissakin. Jokin aika sitten kirjoitin tutkimuspalveluista, joilta voi kielentarkistuksen lisäksi tilata vaikkapa väitöskirjanohjausta.

Kun maailma muuttuu ja mahdollisuudet lisääntyvät, opetuksen pitää reagoida nopeasti. Vuosi on toisinaan varsin pitkä aika teknisen kehityksen mittakaavassa.

Vaan pitäisikö jonkinlaista opiskelun etiikkaa opettaa jo lukiossa ja peruskoulussa? Aineiden ja koulutehtävien plagiointimahdollisuuksista on puhuttu toki pitkään, mutta keskustelu ei saisi jäädä pelkän kieltämisen tasolle.

Netti on täynnä materiaalia, jonka laiska opiskelija voisi vain printata ja palauttaa omissa nimissään. Esimerkiksi Esseet.net-palvelusta voi ladata peruskoulun ja lukion ainekirjoituksia.

Kehitys tuo mukanaan mahdollisuuksia niin hyvään kuin pahaan. Molemmista puolista kannattaa puhua.