Kyborgeja! Tai ainakin innostusta.

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Jos neutriinouutinen osoittautuu lopulta ankaksi, niin onneksi meillä on edes tämä: tutkijat ovat onnistuneet rakentamaan rotalle toimivat, elektroniset pikkuaivot. Asiasta uutisoi New Scientist -lehti.

Kyborgirotta, hienoa.

Aivoimplanteista toivotaan korvaajia esimerkiksi aivoinfarktin vahingoittamille aivoalueille. Optimistisimmat näkevät niillä käyttöä myös täysin terveiden aivojen toimintojen petraajina. Esimerkiksi vanheneminen hidastaa monia kognitiivisia prosesseja.

Pikkuaivojen tehtävähän on koordinoida lihasliikkeitä ja osallistua sekä karkea- että hienomotoriikkaan. Ne eivät itse sinänsä saa liikkeitä aikaan, vaan enemmänkin koordinoivat ja ajoittavat muiden liikkumiseen liittyvien osien toimintaa. Joitain vähäisempiä aivojen osia on aiemminkin korvattu elektronisilla aivoimplanteilla, mutta niissä informaatio on kulkenut vain implantista aivoihin, ei kaksisuuntaisesti.

Uusi pikkuaivoimplantti kykeni ottamaan vastaan aivoihin tulevaa tietoa esimerkiksi kehon asennosta, tulkitsemaan saadun informaation ja lähettämään takaisin signaaleita, joiden mukaan kehoa liikutettiin.

No, on tässä vielä matkaa T-800:aan. Pikkuaivojen neuraalinen rakenne on hyvin yksinkertainen, tutkijat korvasivat niistä käytännössä vain osan, ja testattu liike oli eräänlaista ehdollistettua refleksiliikettä – testin ajaksi nukutetulla rotalla. Ehkä New Scientistin otsikko ”Rat cyborg gets digital cerebellum” oli siten hieman liioiteltu, mutta tiedeuutisten kirjoittajat ovat usein niin kertakaikkisen toiveikkaita ja herkkiä innostumaan.

Minäkin.

(Tämä video ei antanut upottaa itseään tähän. Inhottavaa.)