Kuka ymmärtäisi eläimiä: runoilija vai turkistuottaja?

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Tasavallan presidentin puolison Jenni Haukion kirjoittama runo on suututtanut turkisten tuottajat – tai ainakin  Suomen turkiseläinten kasvattajain liiton hallituksen puheenjohtajan Kenneth Ingmanin.

Hienoa, että taide edelleen kiihdyttää.

Haukion runossa tarkastellaan maailmaa eri eläinten, myös turkiseläimen näkökulmasta. Runo on osa kirjoituskokoelmaa, jossa käsitellään eläinten roolia yhteiskunnassa sekä käsityksiämme eläimistä. Eläimet yhteiskunnassa -teoksen kirjoittajat ovat tutkijoita ja taiteilijoita.

Kenneth Ingman syyttää Haukiota täydellisestä ymmärtämättömyydestä. ”Tätä kärsimystä, josta runossa kirjoitetaan, ei ole olemassa. Se on satumaailmasta. Eläin ei ajattele tuolla tavalla”, Ingman väittää Helsingin Sanomien haastattelussa. ”Tuotantoeläimet elävät nykyhetkessä. Ne elävät päivän kerrallaan. Eivät ne tiedä mitään tulevaisuudesta. Ne eivät kärsi oloissaan. Kun ne tapetaan, ne tapetaan nopeasti ja kivuttomasti.”

Onko Kenneth Ingmanin varmuudelle kunnon perusteet? Onko Jenni Haukio runoineen pelkkä haaveileva kettutyttö, ja edustaako Ingman todellista tietoa eläinten käyttäytymisestä, kognitiokyvyistä ja tunne-elämästä?