Kuka kirjoittaisi kemiasta?

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Tässä kirjoituksessa paheksun kemistejä.

Miksi kemiasta ei kirjoiteta yleistajuisia tietokirjoja?

Olen ihmetellyt asiaa ennenkin, useaan otteeseen eri yhteyksissä, mutta valitettavasti ongelma on edelleen ajankohtainen. Kirjoitin aiheesta blogiin kolme vuotta sitten, mutta kolmen vuoden aikana asian suhteen ei ole tapahtunut mitään. Siksi jauhan aiheesta edelleen.

Luonnontieteistä ilmestyy Suomessa tietokirjoja muuten aika mukavaa tahtia. Tähtitieteen yleistajuistajia meillä olisi melkein myytäväksi asti. Fysiikkaa ja kosmologiaa löytyy, biologian eri aloistakin alkaa olla jonkin verran edustusta. Tosin modernin biologian, kuten vaikka perinnöllisyystieteen tai biokemian edustajat puuttuvat hekin vielä, mutta ekologiaa, etologiaa ja evoluutiobiologiaa ainakin löytyy. Samoin ihmisen kehityshistoria voi hyvin, kiitos muun muassa Juha Valsteen. Ilmastonmuutos takaa sen, että ilmakehätieteistä kirjoitetaan. Maantiedekään ei ole jäänyt ilman kirjoja.

Mutta missä ihmeessä piileskelevät kemian yleistajuistajat? Olen jo pariin kertaan kuullut esimerkiksi erään kustantamon työntekijöiden harmittelevan sitä, kuinka he eivät onnistuneet löytämään yhtään kemian yleistajuistajaa kirjaprojektiinsa. Eivät yhtään – vaikka jo pelkästään Helsingin yliopiston kemian pääaineeseen otetaan vuosittain noin 120 uutta opiskelijaa. Luulisi siitä määrästä löytyvän myöhemmin muutaman yleistajuistajankin.