Kuka huolehtii taiteilijan työterveydestä?

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Sote-uudistus vaikuttaa tällä hetkellä sellaiselta sotkulta, että on vaikea yrittää ymmärtää, millaista sen kanssa on elää sitten, kun muutokset on oikeasti viety läpi. Yritän kuitenkin suhtautua positiivisen odottavasti. Nykyjärjestelmässä on kasapäin korjattavaa.

Suomalaiseen terveydenhuoltojärjestelmään on vaivihkaa päässyt muodostumaan ainakin kolmen kerroksen systeemi. On julkinen terveydenhuolto, jonka on ollut tarkoitus olla se kaikille tärkein systeemi. Suomalaisen ei pitäisi tarvita mitään muuta. Julkisen lisäksi suomalaisten terveydestä kantavat huolta ainakin työterveyshuolto ja yksityinen terveydenhuolto. Myös opiskelijoita hoitava YTHS on tärkeä.

Julkinen toimiikin hyvin silloin, kun on kyse lapsesta ja nuoresta. Se toimii hyvin aina peruskoulun loppuun saakka. Julkinen huolehtii myös raskaana olevista ja koppaa vastasyntyneen saman tien rattaisiinsa. Julkinen terveydenhuolto on se, joka hoitaa vakavasti sairastuneet.

Jos kansalainen ei ole pikkulapsi tai koululainen, raskaana tai vakavasti sairas, hän tipahtaa helposti terveydenhuoltotyhjiöön. Aikoja terveyskeskukseen saa viipeellä, ja monesta kunnasta kuuluu jopa juttuja, ettei aikoja saa ollenkaan, jos ei ole mitään akuuttia sairautta.

Miksi ihminen sitten tarvitsisi lääkäriajan, jos hänellä ei ole mitään akuuttia vaivaa? Suomalaiseen terveydenhuoltoajatteluun ei kuulu tarkka mittaaminen varmuuden vuoksi. Meillä ei katsota tarpeelliseksi teettää terveelle ihmiselle esimerkiksi perusverikokeita kerran vuodessa.