Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Kuka ansaitsisi Huuhaa-palkinnon?

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 14.11.2012 16:11

Skepsis ry, jonka hallitukseen kuulun, palkitsee vuosittain pseudotieteen aseman vakiinnuttamisessa kunnostautuneita tahoja Huuhaa-palkinnolla.

Viime vuoden Huuhaa-palkinto myönnettiin Tavarataloketju J. Kärkkäiselle Magneettimedia-lehden kustantamisesta. Magneettimedia on ilmaisjakelulehti, jota on saatavilla ainakin Ylivieskassa, Oulussa ja Lahdessa, ja jonka jutut käsittelevät kirjaimellisesti kaikkea maan ja taivaan väliltä sekä ulkopuolelta. Lehden julkaisemisen motiivi on jäänyt itselleni epäselväksi.

Parhaillaan lehden nettisivuilla voi tutustua vaikkapa videoon nimeltä ”How Zionists Divide and Conquer” tai käännösartikkeliin HPV- eli papilloomavirusrokotteen salatuista haitoista. Artikkelin mukaan ”kuuden vuoden jälkeenkään ei ole saatu yhtään pitävää todistusaineistoa HPV-rokotteiden syöpää estävistä ominaisuuksista”, mikä on melkoisen reipas väite.

Vuoden 2010 palkinto, ensimmäinen, jota olen itsekin ollut myöntämässä, myönnettiin Power Balance -tasapainorannekkeelle, siis sellaisille nimekkäiden urheilijoidenkin ranteissaan pitämille muovirenkuloille, joiden ”teho perustuu uuteen hologrammiteknologiaan, jossa hologrammiin on syötetty samaa elektromagneettista taajuutta mitä on ihmisen biokentässä”, ja joiden siten väitettiin muun muassa parantavan urheilusuorituksia.

Maahantuojat lähtivätkin vetämään väitteitään pois. Myöhemmin rannekkeita valmistanut australialaisfirma meni konkurssiin. (En väitä, että tämä olisi Skepsiksen ansiota: väitteet herättivät kritiikkiä ympäri maailmaa.)

Tämänvuotinen Huuhaa-palkinto jaetaan joulukuun alussa. Vielä on hetki aikaa ehdottaa sopivia tahoja! Vinkkejä voi antaa vaikkapa yhdistyksen nettisivujen kautta osoitteessa http://www.skepsis.fi/Yhdistys/Annapalautetta.aspx.

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Aivan suvereenisti tänä vuonna Huuhaa-palkinnon ansaitsee telkkarissa kanava ”TV-5”. Siellähän pyörii nykyisin ohjelma ”Selvänäkijä Claudia Eve”.
Ohjelmaa esitetään kuin mitä tahansa dokumenttia. Siis aivan kuin tällainen selvänäkeminen olisi oikeasti totta! Tunnen jopa ihmisiä, jotka todella uskovat tämän ohjelman esittämään humpuukiin.

Mikäli huuhaa-palkinnon voi ansaita myös yhteiskuntatieteen alalla, tulee heti mieleen erään HY:n dosentin nimi. Saattaa tosin olla, että yhteiskuntatieteissä ylipäätään liikkuu niin paljon huuhaata, ettei ole mielekästä ryhtyä pohtimaan huuhaan ja ei-huuhaan rajaa kyseisillä aloilla.

Huuhaa- palkinto myönnetään yhteisölle – ei yksittäisille henkilöille.

Minun ehdokkaani on MTV3, erityisesti Studio55 puffaa systemaattisesti homeopatiaa ja muita pseudotieteitä.

Jännittävää nähdä minne arpa osuu!

Miten olisi valtiotieteellinen tiedekunta? Sieltähän tulee jatkuvalla syötöllä parin ihmisen syvähaastatteluihin perustuvia väitöskirjoja, joiden haastatteluaineisto ei ole julkisesti saatavilla.

Minusta huuhaa-palkinto pitäisi jo viimeinkin myöntää fysiikoille (sama kenelle), jotka yli 100 vuotta ovat rakentaneet todellisuuden selittävää ”kaiken teoriaa”, joka perustuu ajatuskokeiden (hypoteesien) epätoivoiseen todistamiseen vastoin logiikan perussääntöjä.

Kun fysiikan ”Graalin malja”: kaiken selittävä koodi, joskus keksitään, ihminen kykenee hallitsemaan aikaa ja tilaa sekä luomaan tulevaisuutensa vailla mitään rajoja. Siihen tarvitaan vain Cernin kiihdyttimen nopeuden kaksinkertaistaminen, mikä rahoitetaan veronmaksajien kukkarosta. Sadassa vuodessa on tuhlattu verorahoja niin paljon, että eurokriisi kalpenee. Niillä rahoilla voisi kuitata Kreikan ym. velkamaiden velat monta kertaa.

Minusta ylläoleva AAE:n kirjoitus ansaitsee ymmärtämättömyydessään Huuhaa-palkinnon, ilman Einsteinia ja nykyfysiikkaa ei AAE kirjoittelisi juutujaan tälle palstalle.

Toinen hyvä ehdokas on jo aikaisemmin mainittu Pekka Himasen sininen kirja, vaikka sillä ei juuri mitään Kokoomuksen kanssa tekemistä olekaan.

Kyllä huuhaa-palkinto pitää myöntää ilmastoalarmisteille. Ovat tuhonneet Suomen talouden ajamalla alas vähäpäästöiset tehtaat, Kiinassahan saa tuprutella taivaalle kaikki paskat….
-Tai sitten hallitukselle joka syytää varamme EU:n pankkiireille ja oma maa on kohta köyhempi kuin Albania, talous on jo pahasti kuralla….

Palkinnon ansaitsee mielestäni Itä-Suomen yliopisto D-vitamiinitutkimuksistaan.

Toinen hyvä ehdokas on Aleksanteri-instituutti, yliopistoa sekin, koska loppusijoittaa entisiä taistolaisia.

Suomi on todella rikas maa, kun on varaa moisten instituuttien rahoittamiseen.

Itä-Suomen yliopisto on jo oikaissut tietonsa, joten ne eivät enää ole huuhaata. Jälkimmäiseen laatuunhan on laskettava sellaiset väitteet, joista pidetään kiinni kaikista tosiseikoista huolimatta tai ilman niiden tukea.