Köyhän terveellinen ruoka ei ole niin terveellistä kuin rikkaan

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Törmäsin eilen Ylen verkkosivuilla sen verran ajatuksia herättävään ravitsemusuutiseen, että oli pakko käydä katsomassa tarkemmin, mistä on kyse.

Uutinen kertoi niin kutsutun Välimeren ruokavalion terveysvaikutuksista. Kyseisen ruokavalion on aiemmin osoitettu olevan yhteydessä vähentyneisiin sydän- ja verisuonitauteihin.

International Journal of Epidemiology -tiedelehdessä kaksi päivää sitten ilmestyneessä tutkimusartikkelissa kuitenkin näkyi, että välimerellisestä ruokavaliosta saatava terveydellinen hyöty rajautuu hyvin koulutetuille ja varakkaille.

Välimeren ruokavaliosta on hyvä yleisesitys Reijo Laatikaisen blogissa, siksi en tässä kerro perusteita asiasta sen enempää.

Tuore tulos kannattaa nostaa esiin monesta syystä. Löytö kertoo ensinnäkin siitä, että yksittäisen ruokavalion tai vaikkapa ravitsemussuositusten sisällä on eroja. Ruokavalio piirtää vain karkeat rajat, joiden sisällä voi tehdä monenlaisia valintoja.