Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Kolme kuppia kahvia pidentää mutta neljä lyhentää ikää

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 19.8.2013 06:57

Kuinkahan paljon lehtien ja netin terveysuutiset oikeasti vaikuttavat ihmisten elintapoihin?

Kysymys nousi mieleen, kun luin iltapäivälehtien nettisivujen terveysosioita. Ainakin tottumusten muuttaminen hyvään suuntaan pelkkien uutisjuttujen perusteella olisi todella vaikeaa. Maailma on täynnä irrallista tutkimustietoa esimerkiksi yksittäisistä ravintoaineista. Edes asiantuntijalla – saati sitten tavallisella lukijalla – ei juuri ole mahdollisuuksia sovittaa uutisten tarjoamaa hajanaista tietoa kokonaiskuvaan.

Kuinka muokata tottumuksiaan esimerkiksi seuraavien uutisten perusteella? Ikäeroa niillä ei ole kuin kaksi päivää.

Amerikan kansallisen syöpäinstituutin tekemän tutkimuksen mukaan säännöllisesti kahvia juovat elävät todennäköisesti pidemmän elämän kuin siitä kieltäytyjät. – – Muutama kahvikupillinen päivässä voi parantaa terveyttä huomattavasti ja ehkäistä yleisiä sairauksia.” (IL 15.8.)

Mayo-klinikka, tunnettu yhdysvaltalainen lääketieteen tutkimus- ja opetusyksikkö sekä sairaala, julkaisi torstaina uuden kahvitutkimuksen. Siinä todetaan, että runsas kahvinjuonti lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä alle 55-vuotiailla miehillä ja naisilla. Yli 28 kuppia viikossa, eli neljä kuppia päivässä juovien alle 55-vuotiaiden kuolinriski oli 56 prosenttia tavallista suurempi. Kahvia runsaasti juovilla naisilla kokonaisriski kuolla jopa kaksinkertaistui muihin naisiin verrattuna.” (IL 17.8.)

Ehkä terveysuutisoinnissa kannattaisikin korostaa yksityiskohtaisten tietojen sijaan medialukutaidon tarvetta. Maailma on täynnä tutkimuksia ja tutkimustuloksia, mutta tieteellinen konsensus ja kokonaiskuva syntyy vasta ajan kanssa. Vetävä otsikko ei takaa relevanttia neuvoa arkielämään. ”Kohtuus kaikessa” on vanha ja hyvä neuvo vaikkapa kahvinjuontiin.

Medialukutaito pitäisi sisällyttää peruskoulussa myös terveystiedon opetussuunnitelmaan.

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

”Korrelaatio ei takaa kausaalisuutta” taas on medialukutaidon perusteita – varsinkin kun mainitaan sana ”tutkijat”.

Kahvi onkin oiva esimerkki, kuinka terveystutkijat hutkivat.

Kahvissahan on noin 2000 eri ainetta, joten kaikki löytävät aineesta niin hyvää kuin pahaakin-

Jos metsään haluaa mennä keräämään risuja, niin risuja sieltä löytää, jos kukkia niin niitäkin löytyy.

Jaakko Tuomilehto kirjoittaa Duocemissa varsin kattavan katsauksen kahvista. Hän löysi enemmän niitä kukkia.

http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo11080.pdf

Medialukutaitokaan ei taida enää auttaa erilaisien terveysuutisointien ääressä.
Vuosien mittaan saanut äimistellä, miten yksistä ja samoista ruokatarvikkeista tai juomista on tutkimuksiin viitaten uutisoitu melkein vuoronperään vahingollinen-, terveellinen-johtopäätöksellä.

TR: ””Kohtuus kaikessa” on vanha ja hyvä neuvo vaikkapa kahvinjuontiin.”
Kuten viinaan ja ”terveelliseen” ruokaankin, sekin lihottaa. Liika fanaattisuus on liikaa kaikessa.

Picasson Pablo tiivisti lääketieteen lauseeseen ”Yksi lasi vettä päivässä ei ole vaarallista”. Minua on ihmetyttänyt se, että julkisuuteen päässeet lääketieteen tutkimustulokset kuullostavat enemmän tilastotieteen (heikoilta) harjoituksilta kuin oikealta tutkimukselta. Mitä hyvänsä kahta muuttujaa voi toki korreloida keskenään, mutta se tuskin selittää mitään ilmiöiden syistä.