Kolme kuppia kahvia pidentää mutta neljä lyhentää ikää
Kuinkahan paljon lehtien ja netin terveysuutiset oikeasti vaikuttavat ihmisten elintapoihin?
Kysymys nousi mieleen, kun luin iltapäivälehtien nettisivujen terveysosioita. Ainakin tottumusten muuttaminen hyvään suuntaan pelkkien uutisjuttujen perusteella olisi todella vaikeaa. Maailma on täynnä irrallista tutkimustietoa esimerkiksi yksittäisistä ravintoaineista. Edes asiantuntijalla – saati sitten tavallisella lukijalla – ei juuri ole mahdollisuuksia sovittaa uutisten tarjoamaa hajanaista tietoa kokonaiskuvaan.
Kuinka muokata tottumuksiaan esimerkiksi seuraavien uutisten perusteella? Ikäeroa niillä ei ole kuin kaksi päivää.
”Amerikan kansallisen syöpäinstituutin tekemän tutkimuksen mukaan säännöllisesti kahvia juovat elävät todennäköisesti pidemmän elämän kuin siitä kieltäytyjät. – – Muutama kahvikupillinen päivässä voi parantaa terveyttä huomattavasti ja ehkäistä yleisiä sairauksia.” (IL 15.8.)
”Mayo-klinikka, tunnettu yhdysvaltalainen lääketieteen tutkimus- ja opetusyksikkö sekä sairaala, julkaisi torstaina uuden kahvitutkimuksen. Siinä todetaan, että runsas kahvinjuonti lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä alle 55-vuotiailla miehillä ja naisilla. Yli 28 kuppia viikossa, eli neljä kuppia päivässä juovien alle 55-vuotiaiden kuolinriski oli 56 prosenttia tavallista suurempi. Kahvia runsaasti juovilla naisilla kokonaisriski kuolla jopa kaksinkertaistui muihin naisiin verrattuna.” (IL 17.8.)
Ehkä terveysuutisoinnissa kannattaisikin korostaa yksityiskohtaisten tietojen sijaan medialukutaidon tarvetta. Maailma on täynnä tutkimuksia ja tutkimustuloksia, mutta tieteellinen konsensus ja kokonaiskuva syntyy vasta ajan kanssa. Vetävä otsikko ei takaa relevanttia neuvoa arkielämään. ”Kohtuus kaikessa” on vanha ja hyvä neuvo vaikkapa kahvinjuontiin.
Medialukutaito pitäisi sisällyttää peruskoulussa myös terveystiedon opetussuunnitelmaan.