Koirasusibisnekseen liittyy kaikenlaisia vääryyksiä

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Yleisradio kertoi eilen poikkeuksellisesta rikostutkinnasta: poliisi tutkii, onko Kanta-Hämeessä asuva nainen syyllistynyt törkeään eläinsuojelurikokseen sekä luonnonsuojelurikokseen. Hänen epäillään hankkineen luonnonvaraisia susia tarkoituksena käyttää niitä koirasusien kasvattamiseen.

Kotietsinnän yhteydessä löydettiin kolme sutta, joista osaa pidettiin ulkosaunassa naisen tuttavien luona. Kaikki sudet olivat niin huonokuntoisia, että ne jouduttiin lopettamaan. Lisäksi naisen luota löytyi kaikkiaan kuusikymmentä erirotuista koiraa, joita on pidetty huonoissa oloissa. Koirasusia epäilty on kasvattanut vuosien ajan.

Toistaiseksi on epäselvää, onko nainen salakuljettanut sudet esimerkiksi Venäjältä vai onko ne pyydystetty Suomen luonnosta. Tähän saadaan epäilemättä vastaus rikostutkinnassa, ja toivon, että se myös kerrotaan julkisuuteen.  

Olen ennenkin kirjoittanut koirasusista, bloggauksen voi lukea tästä linkistä. On koiraharrastajia, jotka haluavat koiriinsa suden piirteitä, ja siksi sudennäköiset koirat sekä ne muutamat koirarodut, joiden jalostukseen on käytetty susia, jaksavat viehättää monia.

On ymmärrettävää, että susi herättää ihailua. Itsekin ihailen niitä, ja vaikka yhteiskuntana olemme varsin susikielteisiä, susia suositaan mainoksissa, urheilujoukkuiden nimissä, vertauksissa, luontokuvissa, maabrändissä ynnä muussa. Susi edustaa meille voimaa, oveluutta, älyä, laumahenkeä, villiä luontoa ja kesyttämättömyyttä.