Koirasta on hyötyä - ja ongelmat pitäisi hoitaa

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Ovatko koirat onnellisia siitä, mitä ihmiset niille tekevät, kysyy Elina Järvisen perinpohjainen juttu toisaalla Suomen Kuvalehdessä.

Artikkelissa syvennytään rodunjalostuksen tuottamiin ongelmiin: moni koirarotu on sairauksien pilaama, koska ihmisen tarve tuottaa silmää miellyttäviä olentoja on mennyt koirien fyysisen ja henkisen terveyden edelle. Jalostuksen tuottamia ongelmia joudutaan hoitamaan lääkityksellä ja leikkauksilla.

Koirien terveystilanteen lisäksi on aina tarpeen keskustella koiranpidon yleisestä järkevyydestä. Se nousi puheenaiheeksi ainakin pari vuotta sitten, kun Korkeasaaren entinen johtaja Seppo Turunen julkaisi kirjan Lemmikkielämää. Kirjassaan Turunen moittii muun muassa lemmikkikoiran ekologisen jalanjäljen suuruutta. Hän luopuisi lemmikkikoirista kokonaan.

Kun suuri osa koirista on jalostettu synnynnäisesti kärsiviksi eläimiksi eikä ylikansoituksesta kärsivä maapallo kaipaa lemmikkien tuomaa lisäkuormaa, onko mitään, millä koiranpitoa voisi puolustaa?

Itse haluan puolustaa sitä. Pidän myös tärkeänä, että asiasta puhutaan ratkaisukeskeisesti: Ongelmat pitää yksilöidä ja korjata. Toimivat ratkaisut eivät yleensä löydy ääripäistä. Koirista ei tarvitse luopua kokonaan, eikä nykymenolla kannata jatkaa.