Koirassa tärkeää on terveys, ei nukkumapaikka

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Mediassa on viime aikoina puhuttu kiitettävän hyvin rotukoirien huonosta terveydestä. Esimerkiksi Helsingin Sanomat on nostanut esiin muutaman rodun erittäin pahat terveysongelmat. Itsekin kirjoitin englanninbulldoggin tilanteesta ihan vähän aikaa sitten. Koiranjalostuksen koko kuvasta voi taas lukea vaikka täältä.

Tänään Helsingin Sanomissa pääsivät ääneen kahden bulldoggijärjestön edustajat. Rotujärjestöt vakuuttavat keräävänsä tietoa ja tekevänsä selvityksiä koirien terveystilanteesta.

Pahasti sairaiden rotujen kohdalla mikään selvitys ei vain auta. Ongelmat ovat paljon syvemmällä.

Jos koiran kuono on jalostettu sadan vuoden aikana täysin lyttyyn, rotua ei auta se, että jalostukseen poimitaan yksilöt, jotka pystyvät hengittämään hieman paremmin kuin rotutoverinsa. Pitäisi pystyä uudistamaan rodun rotumääritelmä ja risteyttämään rotuun ehkä muiden rotujen yksilöitä, jotta epäterve rakenne saataisiin purettua. Tämä kaikki pitäisi tehdä maailmanlaajuisesti, sillä koiranjalostusbisnes on globaalia.

Mutta kuten HS kirjoittaa: ”Toisaalta oman ongelmansa tilanteeseen tuo se, että vaikka suomalainen rotuyhdistys voisi olla halukas muuttamaan ranskanbulldoggin rotumääritelmää, siihen tarvittaisiin lupa emämaasta Ranskasta, joka ei Hakulin mukaan tähän suostu.” Kunkin maan kenneljärjestöt pitävät epätoivoisesti kiinni omien rotujensa ominaisuuksista.