Koirakin yleistää ja luokittelee

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Olen pitkään ajatellut, että koira hahmottaa maailmaa etsimällä sieltä tiettyjä muotoja.

Vanha koirani oli epäluuloinen vieraille ihmisille ja saattoi haukkua myös lumiukoille. Nykyinen koirani ei vierasta ihmisiä eikä lumiukkoja. Sen sijaan se arkailee vieraita koiria ja suhtautui kovin varauksellisesti, kun näki suunnilleen itsensä kokoisen, kovin karkearakenteisen puuhevosen. Toki siinä vaiheessa, kun koirat pääsivät lähemmäksi haistelemaan hahmoja, väärinkäsitykset menivät ohi.

Lumiukon ihmisenoloinen tai puuhevosen nelijalkainen hahmo saa koiran toimimaan kuin kyseessä olisi elävä olento. Onko käsitykseni koiran tavasta hahmottaa ympäristöään oikea? Kuinka paljon koira ylipäätään kykenee ”yleistämään” asiat tietyiksi muodoiksi? Entä hahmottaako se muotojen kategoriat samalla tavoin kuin ihminen?

Englantilaiset tutkijat paneutuivat asiaan. Artikkelin aiheesta voi lukea PLOS ONE -tiedelehdestä.

Tutkimuksen koehenkilönä oli viisivuotias bordercollie Gable, joka pyrittiin opettamaan noutamaan tietyn muotoisia esineitä. Jo aikaisemmin koiria on saatu oppimaan huikeita määriä eli esineiden nimiä hyvin vähäiselläkin opetus- ja toistomäärällä. Oppimiskyky sinänsä on koiralla hyvä.

Ainakin Gablen tapauksessa kävi kuitenkin selväksi, että koira yleisti esineitä pikemminkin niiden koon kuin muodon mukaan. Testien jatkuttua pidemmälle Gablen huomattiin jaottelevan esineitä myös niiden pinnan eli tekstuurin mukaan.

Gablen tapauksesta oletukseni eivät siis saaneet vahvistusta. Yleistyksiä ja jaottelua koira joka tapauksessa tekee.

Ongelmiahan tämänkaltaisessa tutkimuksessa riittää: Gablea testattiin alun perin ihmisille suunnatuilla testeillä. Koiran ja ihmisen näkökyvyssä ja näkökentässä on eroja, ja siksi hahmottaminen on erilaista. Ihmisen kyky luokitella esineet tietyiksi perusmalleiksi voi myös olla osaksi kulttuurisesti opittua. Koira voi tehdä jaottelun periaatteilla, jotka eivät ole ihmiselle luontaisia.

Lisäksi testissä oli mukana vain läheltä katsottuja ja tutkittuja esineitä, ja koiran tapaa luokitella välimatkan päästä nähtyjä hahmoja ei tutkittu. Gable pääsi myös käyttämään jaottelussa muitakin aistejaan kuin näkökykyä.

Mielenkiintoinen tutkimus joka tapauksessa.P. S. Olen tänään 10.1. haastateltavana Helsingissä Kampin kauppakeskuksen keskusympyrässä klo 15.45. Tapahtuma on osa Tieteen päiviä, ja tarkoituksenani on puhua kaunokirjailijan näkökulmasta tieteeseen.