Kirkon jäsenkunta jalostuu

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Kirkon jäsenkato puhututtaa taas. Eroa kirkosta -palvelu tiedotti sunnuntaina pienehköstä eropiikistä, ja piikin uutisointi varmaankin vahvisti sitä entisestään. Eroajia on sunnuntaista alkaen ollut päivittäin moninkertainen määrä normaaliviikkoon verrattuna.

Kirkko on ollut uutisissa myös käynnissä olevien seurakuntavaalien takia. Lisäksi keskustelua on herättänyt  erään seurakunnan osallistuminen erotiikkamessuille. Päivi Räsänenkin avasi taas sanaisen arkkunsa tasa-arvoisesta avioliittolaista.

On vaikea arvioida, mikä näistä on pääasiallinen syy akuuttiin eropiikkiin. En osaa myöskään samaistua piikkien aikana eroajiin – itse erosin kirkosta heti omilleni muutettuani, eikä siihen päätökseen ollut mediakohuilla minkäänlaista osuutta.

Eroajien yksityiskohtaisia syitä ei siis voi kuin arvailla. Toisaalta heidän päätöstään pitää muistaa kunnioittaa: on kysymys ihmisten omasta maailmankatsomuksesta, henkilöhistoriasta sekä suhteesta kirkkoon ja uskontoon. Eroajia tai eroamista nopeuttavaa nettisivustoa on turha syytellä tai pilkata.

”Kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta”, kuuluu sanonta. Kirkon tapauksessa tilanne on siis toisin. Kirkolle näkyvyys mediassa näyttää aiheuttavan aina jonkinasteisen erovyöryn. Näkyvyyden syyllä ei ole väliä. Kirkolle kaikki julkisuus on jäsenmäärän suhteen huonoa julkisuutta.