Blogit

Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Kiinassa media ei määritä ministerin asialistaa

Blogit Tarinoita tieteestä 9.8.2015 14:06
Tiina Raevaara
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Perussuomalaiset kokoustavat ja juhlivat 20-vuotista taivaltaan. Onnea puolueelle!

Perussuomalaisten johtohahmot ovat käyneet puheissaan ankarin sanavalinnoin suomalaisen median kimppuun.

Timo Soinin mielestä media ei saa määrittää ”asialistaa” poliitikoille – ei siis vaatia vastauksia toimittajien mielestä tärkeisiin asioihin. Toimittaja ei saisi Soinin mielestä ottaa poliitikkoon yhteyttä poliitikon loman aikana tai pyytää kommentoimaan asiaa, joka poliitikon itsensä mielestä ei ole tärkeä.

Media ei saa Soinin mielestä vaatia ministereiltä yhtään mitään, sillä ministerit itse päättävät, mistä puhuvat ja milloin.

Europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon mielestä taas demokratian vihollisia ovat puukonheiluttajien ja kivenheittäjien lisäksi pääkirjoitustoimittajat ja kolumnistit, jotka arvostelevat perussuomalaisia poliitikkoja.

Halla-aho mainitsi puheessaan anonyymin valtakunnan Lähi-idästä, jossa kansanedustajaehdokkaat joutuvat hyväksyttämään ideologiansa oikeaoppisuuden erityisessä valvojien neuvostossa.

Se neuvosto ei varmastikaan koostu journalisteista, vaikka Halla-aho yritti sellaisen vertauksen tehdä.

Missään maassa poliitikko ei joudu hyväksyttämään mielipiteitään medialla. Sen sijaan valitettavan monessa maassa valtaapitävät vahtivat toimittajien ideologian oikeaoppisuutta. Osoittaa valtavaa näköalattomuutta ja tietämättömyyttä väittää, että ongelma median ja päättäjien suhteessa olisi se, että media ohjaisi liikaa päättäjiä. Asia on täysin päinvastoin.

Kansainvälisen sananvapausjärjestö Penin sivuilta voi käydä katsomassa, mitä toimittajille,  kirjailijoille ja bloggareille maailmalla kuuluu. Ei kuulu hyvää: vallanpitäjien toimesta heitä vangitaan, kidutetaan, siepataan, surmataan, uhkaillaan ja pidetään kotiarestissa. He katoavat omaisiltaan tai viettävät vuosia vankilassa ilman oikeudenkäyntiä.

Listalla toistuvat esimerkiksi Iran, Turkki, Saudi-Arabia, Bangladesh, Syyria, Azerbaidžan, Zimbabwe, Bahrain, Kiina, Honduras…

Näissä maissa media ei päätä vallanpitäjien asialistaa, vaan vallanpitäjät päättävät median asialistan.

Suomi on ollut jatkuvasti lehdistönvapausindeksin kärjessä. Ei pudota sieltä, vaan pidetään huolta, että suomalainen media saa edelleenkin vapaasti kysyä ja arvostella.