Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Kiinassa media ei määritä ministerin asialistaa

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 9.8.2015 14:06
Perussuomalaiset kokoustavat ja juhlivat 20-vuotista taivaltaan. Onnea puolueelle! Perussuomalaisten johtohahmot ovat käyneet puheissaan ankarin sanavalinnoin suomalaisen median kimppuun. Timo Soinin mielestä media ei saa määrittää ”asialistaa” poliitikoille – ei siis vaatia vastau...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Sinulla on Tiina varmaan joku täysin järkevä syy miksi siteeraat väärin Jussi Halla-ahon puhetta?

”Europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon mielestä taas demokratian vihollisia ovat puukonheiluttajien ja kivenheittäjien lisäksi pääkirjoitustoimittajat ja kolumnistit, jotka arvostelevat perussuomalaisia poliitikkoja”.

Tämä kohtahan ei mennyt näin jonka jokainen voi tarkistaa mukana olevasta linkistä.

Hyvä Markku, kuten tiedät, viittaan Halla-ahon puheen tähän kohtaan:

”Demokratian vihollisiin kuuluvat paitsi veistä heiluttavat vastarintaliikkeen miehet ja kiviä heittelevät antifasistit. Mutta myös ne pääkirjoitustoimittajat ja kolumnistit, jotka eivät kunnioita kansalaisten vaaleissa osoittamaa tahtoa, vaan pyrkivät sanelemaan, millaisia mielipiteitä eduskunnassa saa olla edustettuna.”

Tietenkin hän viittaa perussuomalaisia kritisoineisiin kirjoittajiin. Eihän yksikään median edustaja todellakaan voi SANELLA millaisia mielipiteitä eduskunnassa esitetään, he voivat ainoastaan kritisoida niitä. Media ei valitse eikä erota kansanedustajia.

Eli kerroit oman mielipiteesi asiasta! Tämä oli juuri se Soinin mainitsema nykyajan journalismin ongelma Suomessa. Toimitustyö on muuttunut mielipidekirjoitteluksi.

Jos aidosti Tiina Raevaara olet tuota mieltä kuin kommentoit niin miksi et kirjoittanut blogiasi sellaiseen muotoon? Nyt se näyttää siltä että Halla-aho olisi oikeasti sanonut niin, että ”demokratian vihollisia …pääkirjoitustoimittajat ja kolumnistit, jotka arvostelevat perussuomalaisia poliitikkoja”.

Minullekin on kieltämättä käynyt niin, että mitä vanhemmaksi tulen, sitä huonommilta tiedotusvälineet ja toimittajat vaikuttavat. Tiedonvälitys on liian usein mielipidekirjoittelua tai uutisten tuottamista tietystä näkökulmasta ja tiettyjen mielipiteiden tukemiseksi.

Kaiken tämän voi tietenkin tehdä vapaan tiedonvälityksen puitteissa. Toimittajat ovat vapaita kirjoittamaan, mitä he itse haluavat, mutta juuri se henkilökohtainen haluaminen tekee toimittajista tai kokonaisista tiedotusvälineistä usein tietyn politiikan tukijoita. Pitäisi useammin jättää se oma minä pois.

Tämä on blogi, joten Raevaara tietysti saakin kirjoittaa mielipiteitään. Jos kuitenkin tiedotusväline – vaikkapa Suomen Kuvalehti – julkaisee useissa blogeissaan, pääkirjoituksissaan ja muissa mielipidekirjoituksissaan samankaltaisia mielipiteitä tietyistä asioista, alkaakin hahmottua poliittinen agenda. Samalla murentuu neutraalin tiedonvälityksen idea ja herää kysymys, eivätkö toimittajat osaa tarkastella maailmaa muista näkökulmista.

Tämän blogin aiheeseen ja edelliseen kappaleeseen viitaten konkreettinen kysymys: Miksi tiedotusvälineet julkaisevat Jussi Halla-ahon ajamasta politiikasta ja lausunnoista melkein aina samanlaisia mielipiteitä? Missä ovat muut näkökulmat?

Suomen Kuvalehteen olen kyllä ollut varsin tyytyväinen.

Tiina ärrä..nyt kyllä muokkasit jutun oman mielesi mukaiseksi, miksi pitää vääristellä jonkun sanomisia?? Sinun versiosi antaa heti täysin eri kuvan mitä alkuperäinen on…onko tämä tarkoituksellista?? Ja mitä tulee kansanedustajien sanomisiin niin miksi median pitää niitä kritisoida jos ne eivät kerro itse omaa puoluekantaansa??..eikö riittäisi että kerrotaan mitä joku sanoo täsmällisesti??.. Median kun odotetaan olevan rehellistä, puolueetonta ja sitoutumantonta…näin ei nykyään enää valitettavasti ole…omat puolue symppaukset paistaa törkeästi läpi…kumpa suomessa olisi edes yksi aidosti sitoutumaton media mutta ei…

Ai niin, toimittajien _toteutunutta_ vapautta ja riippumattomuutta vähentää sosiaalistuminen toimittajayhteisöön sekä mahdollisesti tiedotusvälineiden keskikäinen kilpailu. Mediat seuraavat toisiaan ja käsittelevät samoja aiheita melkein samoista näkökulmista. Näin täydellisen vapaista toimittajayksilöistäkin muodostuu samaan suuntaan kipittävä sopulilauma.

Täällä yleisön puolella jotkut arvostaisivat myös syrjään jäävien näkökulmien käsittelyä.

Tuossa maalistassa Turkki, vaikkakin on mennyt alaspäin, on paremmalla sijalla kuin Venäjä.
Halla-ahohan puolusteli Immostakin sanoen että jotkut asettavat itsensä ”demokratian” yläpuolelle. Eli Immonen saa puhua sanavapauden nimissä mitä lystää mutta toimittajat eivät saisi asiasta kysellä. Ei varsinkaan lomailevalta puolueen puheenjohtajalta.

Minä ainakin juon tätä blogia lueskellessank nykyään kahvia. Syökää te muut silakkaa. Se on halpaa ja terveellistä.

Media on Suomessa vapaa. Minua enemmänkin huolestuttaa
median yksipuoleinen ulosanti (=puolueellisuus) ja agenda,
jolla yritetään vaikuttaa kansan mielipiteiseen tämän
tietyn yksipuoleisen mielikuvan luomiseksi.
Media luokittelee asiat voimakkaasti yhteen muottiin,
vaikka todellisuus on aina suunnattoman rikasta ja
luovaa ja värikästä.
Median pitäisi olla puolueeton ja välittää tietoa
kokonaisvaltaisesti, ei aivopesten kansaa.
Perussuomalaiset rasismi,Immonen,Hakkarainen
Kristilliset Räsäsen kommentit
Keskusta vaalirahoitus,Kaikkonen,lautakasat
Vihreät ydinvoima ja talvivaara vastaisuus
Kokoomus Nato, EU ja Yritysmaailman kumppani
SDP ammattiyhdistysliikkeiden vasen käsi
Vasemmisto kommunismin kaiku

”Media luokittelee asiat voimakkaasti yhteen muottiin,
vaikka todellisuus on aina suunnattoman rikasta ja
luovaa ja värikästä.”
Miten Hakkaraisen ja Immosen toilailuista saisi vielä luovemman, värikkäämmän ja rikkaamman jutun?

Immonen, joka johtaa Suomalaisuuden liiton entistä poikaosastoa, Suomen Sisua, ja kiivaili ruotsinkielen opetusta vastaan, patsastelee suomenruotsalaisen , sivistyssukuun kuuluvan Eugen Schaumanin haudalla.
Ei Schauman vastustanut maahanmuuttoa tai ”multikultia” vaan venäläistä sortoa. Hän pyörinee haudassaan. Miksi Schauman? Kun ruotsalaisilla on Kaarle XII niin pitäähän näiläkin joku olla kun parempaakaan ei keksitty.

”Median pitäisi olla puolueeton ja välittää tietoa
kokonaisvaltaisesti, ei aivopesten kansaa.”

Aivan höpöä.

”Miten Hakkaraisen ja Immosen toilailuista saisi vielä luovemman, värikkäämmän ja rikkaamman jutun?”

Tuo on juuri ja nimenomaan sitä yksipuoleista kuvaa, jota media
yrittää esim. PS puolueesta luoda. Ja hyvin on näköjään media onnistunut,
ainakin sinun kohdallasi.

”Tuo on juuri ja nimenomaan sitä yksipuoleista kuvaa, jota media
yrittää esim. PS puolueesta luoda. ”
Eikä se ole ollut edes vaikeaa.

Näitä luetaan juuri nyt