Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Keskustele – äläkä valita, ettei saa keskustella

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 11.1.2017 12:49
Keskustelu on rikki. Suomalaiset ovat metakeskustelun mestareita. Mitä vaikeampi aihe, sitä tiukemmin keskustelemme aiheen sijaan siitä, miten aiheesta pitäisi keskustella. Täytyy heti myöntää, että seuraan suomalaista keskustelua paljon enemmän kuin muissa maissa tapahtuvaa. Voi siis olla, että ky...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Tiina Raevaara on kirjoittanut hyvän katsauksen keskustelujen tilasta. Jatkoksi toivoisin analyysia siitä, miksi poliitikot keskustelevat mieluummin keskustelun tavasta kuin itse asiasta.Olisiko syynä se, ettei monimutkaisiin asioihin ole yksinkertaisia ratkaisuja.

Itse kaipaisin keskustelupalstaa, missä asioihin otetaan kantaa faktatietojen perusteella. Palstan ammattitaitoinen moderaattori voisi poistaa kaikki tunnepitoiset erilaisista kuplista lähetetyt kirjoitukset sekä pelkät mielipidekommentit. Lisäksi palstan ylläpitäjän tehtävänä olisi tehdä yhteenvetoa kirjoitusten perusteella muodostuvasta ratkaisumallista.
Mahdollisesti tällainen iso nettiyhteisö voisi tuottaa asioihin ratkaisumalleja, jotka olisivat parempia kuin virallisten työryhmien aikaansaannokset. Ideaalisessa tapauksessa rakentavien keskustelupalstojen aikaansaannoksia voisi hyödyntää päätöksenteossa, vaikka luultavasti eturyhmien intressit lopulta jyräisivät ”oikeat” toimintatavat. Joka tapauksessa vaihtoehtoinen malli jäisi jäljelle odottamaan historian tuomiota tehtyjen päätöksen järkevyydestä.

Edellä olevan ehdotuksen ”kompastuskivenä” voi olla ohjeistuksen seurauksena kasvavan byrokratian tukahduttava vaikutus. Isossa yrityksessä olen oppinut, että yksittäisen tiimin hyvät käytännöt saadaan tuhottua, kun iso organisaatio ryhtyy jalostamaan niistä koko organisaation kattavaa toimintamallia.

>Edelleen perussuomalaisten leiristä kuitenkin valitetaan, ettei asioista saa puhua.
Ja kun puhuu, niin joutuu rosikseen.

Tarinoita tieteestä missä? Karl R. Popper esitti tieteellisyydelle kriteerit, jotka täyttyvät jos teoria on kumottavissa. Miten Tiina Raevaara, Mari K. Niemi tai vaikkapa muualla esiintyvä Anu Koivunen ovat tieteen kanssa tekemisissä?