Keskustele - äläkä valita, ettei saa keskustella

Suomalaiset ovat metakeskustelun mestareita.

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu on rikki.

Suomalaiset ovat metakeskustelun mestareita. Mitä vaikeampi aihe, sitä tiukemmin keskustelemme aiheen sijaan siitä, miten aiheesta pitäisi keskustella.

Täytyy heti myöntää, että seuraan suomalaista keskustelua paljon enemmän kuin muissa maissa tapahtuvaa. Voi siis olla, että kyseessä on yleismaailmallinen ilmiö, ihmiskunnan yhteinen taakka.

Erityisesti metakeskustelun ongelma koskee yhteiskunnallisia aiheita. Sen sijaan, että keskustelisimme perusteellisesti vaikkapa Natoon liittymisen eduista ja haitoista, keskustelemme muun muassa siitä, onko nyt oikea aika Nato-keskustelulle, onko henkilö sopivassa asemassa puhumaan Natosta ylipäätään tai mitä haittaa Nato-keskustelusta voi olla.

Metakeskusteluun syyllistyvät myös esimerkiksi perussuomalaiset. ”Jytkyä” selitettiin myöhemmin sillä, että suuri joukko ihmisiä oli kyllästynyt, ettei joistain asioista saa puhua niiden oikeilla nimillä. Maahanmuuton ongelmat oli yksi tällainen asia. Nyt kun puolue on hallituksessa, he voisivat todella puhua itselleen tärkeästä asiasta. Mikä on muka vaikuttavampi areena keskustelulle kuin eduskunta? Sitä paitsi verkko, lehtien palstat ja sosiaalinen media ovat nykyään täynnä puhetta maahanmuuton eri aspekteista, enkä ymmärrä, missä on paikka, jossa asiasta ei saisi keskustella.