Kesälukemistoa: Moderni tutkija on vaikuttava tutkija

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Kesälukemistosarjani tässä osassa esittelen kirjan, joka auttaa tutkijoita vaikuttamaan yhteiskuntaan. Tieteellistä tietoa tarvitaan yhteiskunnassa ehkä enemmän kuin koskaan, kiitos muun muassa ilmastonmuutoksen, mutta tutkimuksesta ei ole hyötyä, jos tieto ei oikeasti vaikuta mihinkään.

Kun poliittista päätöksentekoa seuraa median kautta, saattaa joskus tulla olo, että vaikuttaminen saisi olla paljon suurempaa. Siksi vinkkaan teille nyt tällaisen kirjan:

Iina Koskinen, Maria Ruuska ja Tanja Suni: Tutkimuksesta toimintaan. Tieteentekijän opas viestintään ja vaikuttamiseen. Art House, 2018.

Kirjoittajista Koskinen työskentelee ajatushautomo Demos Helsingissä ja Ruuska tiedeviestintään erikoistuneessa Kaskas Media -viestintätoimistossa. Tanja Suni puolestaan on tutkijataustainen fyysikko, joka työskentelee Helsingin yliopistossa yritysyhteistyötiimissä. Näkökulmia tieteellä vaikuttamiseen ja tiedeviestintään siis löytyy.

Tiedemaailma on nyt täynnä puhetta vaikuttavuudesta. Kukin tieteen toimija haluaa vaikuttaa toiminnallaan yhteiskuntaan, ja siksi vaikuttavuuttaan tutkivat ja mittaavat yliopistot, tieteen rahoittajat ja tutkimuslaitokset.