Kesälukemistoa: Kun aikaa ei voi hallita, hallitse tapaasi tehdä
Kesälukemistosarjani tässä osassa syvennyn kirjavinkin avulla siihen, kuinka työn vapaudesta selviää niin, että vapaus ei muutu aikaansaamattomuudeksi.
Itselläni on jo melko pitkä kokemus työn vapaudesta: Jättäydyin ”oikeista töistä” pois vuoden 2007 alkupuolella ja ryhdyin freelance-kirjoittajaksi. Kirjoitin tiedeaiheisia lehtijuttuja ja tietokirja-arvosteluita, työstin esikoisromaaniani sekä kasaa novelleja, suunnittelin tietokirjaa ja tein satunnaisia opetushommia.
Oikeita töitä ne tietenkin olivat siinä missä aiempi tutkijantyönikin, mutta yhtäkkiä olin itse se henkilö, joka päätti, mitä työhöni kuuluu ja minkälaisten aiheiden parissa liikun, mitkä ovat aikataulut ja mistä saan rahani. Moni työelämälle tyypillinen piirre puuttui.
Pidän itseäni peruslaiskana ja mukavuudenhaluisena ihmisenä, jolle ripeä ryhtyminen on aina tuottanut hankaluuksia. On mukavampi jäädä sohvalle, ottaa vielä yksi kuppi kahvia ja lukea sanomalehteä, kirjaa, somea tai ihan vain päänsisäisiä ajatelmia.
Vaikka päivittäisissä työrutiineissani olisi paljon parantamisen varaa, olen jollain tapaa saanut hoidettua suuret linjat kohdalleen. Yhdessätoista vuodessa olen kirjoittanut yksitoista kirjaa, ujuttautunut verkostoihin, jotka tarjoavat jatkuvasti uusia työmahdollisuuksia, ja siten elättänyt itseni ja lapseni.