Blogit

Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Kelvoton ympäristöpolitiikka ei ole Trumpin yksinoikeus

Blogit Tarinoita tieteestä 7.6.2017 12:26
Tiina Raevaara
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Trump päätti irrottaa Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta, mitä on paheksuttu syvästi maailmalla. Minäkin olen paheksunut ja aion tehdä niin myös jatkossa.

Yhdysvaltain presidentin tekoset vaikuttavat niin kehnoilta ja kaoottisilta, että hänen rinnallaan moni poliitikko on kokenut sinänsä ansaitsemattoman arvonnousun. Kun rima putoaa alemmas kuin ennen, aiemmin kritisoidut päättäjät näyttävät yhtäkkiä liitelevän moraalisissa korkeuksissa.

Pohjoismaiden pääministerit kirjoittivat yhteisen lausunnon puolustaakseen Pariisin sopimusta ja taistelua ilmastonmuutosta vastaan.

Yhtäkkiä siis oma pääministerimmekin vaikuttaa ekosysteemin soturilta.

On tietenkin hienoa, jos Yhdysvaltain sekoilut kirkastavat muiden maiden päättäjien ajatuksia ja auttavat ymmärtämään, mikä maailmassa on oikeasti tärkeää. Uskon rehellisesti, että näin voikin käydä.

Suomen hallituksen toteuttama politiikka on silti todella kaukana ympäristöystävällisyydestä.

Jo aiemmin keväällä suuri määrä tutkijoita ilmaisi syvän huolensa siitä, että hallituksen biotalousinto on johtamassa niin suuriin hakkuumääriin, että metsien kyky sitoa hiiltä heikkenee ja luonnon monimuotoisuus vähenee.

Tänään Luonnonvarakeskus raportoi Suomen susikannan tilasta. Maa- ja metsätalousministeriön ajama susipolitiikka on johtanut siihen, että susikantamme on enää 150 – 180 yksilöä, 25 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Maaliskuussa 2016 maassamme oli 26 – 27 susilaumaa, nyt niitä on 14. (Näihin on laskettu kokonaan Suomen rajojen sisällä liikkuvat laumat, lisäksi on joitain laumoja, jotka liikkuvat sekä Suomen että Venäjän puolella. Myös näiden laumojen määrä on vähentynyt.)

Mitä väliä tällä on laajemmassa mittakaavassa? Eikö ilmastonmuutos ole se, johon pitäisi keskittyä?

Meneillään on eliölajien sukupuuttoaalto, joka uhkaa jopa kolmea neljästä maapallon eliölajista. Erityisessä vaaravyöhykkeessä ovat nisäkkäät, ja niiden joukossa suuret lajit, myös suurpedot. Kolme neljästä suurpetolajista on taantumassa.

Syyllinen sukupuuttoaaltoon on ihminen. Kaadamme metsiä, saastutamme meriä ja tuhoamme muita elinympäristöjä. Kaikki nämä teot kulkevat käsi kädessä ilmastonmuutoksen kanssa: metsien kaataminen vähentää hiilinieluja, keskilämpötilojen nousu lämmittää meriä ja lisää merieliöstön ahdinkoa – ja niin edelleen.

Biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden väheneminen kiihdyttää ilmastonmuutosta ja toisaalta ilmastonmuutos kiihdyttää sitä.

Jokaisen valtion pitäisi osallistua ympäristötalkoisiin huolehtimalla ennen kaikkea omasta luonnostaan. Trumpin teot huolestuttavat, mutta katse pitäisi muistaa kääntää myös omaan eliölajistoomme ja ekosysteemiemme tilaan.

Suomalaisen susikannan pieneneminen on osa ihan samaa ilmiötä kuin kaikkien muidenkin suurpetokantojen kurja kohtalo. Suomalaisen metsän hakkuut ovat täsmälleen samaa trendiä kuin Amazonin sademetsän hakkuut. Aina riittää paikallisia “hyviä syitä” kaataa kunkin alueen metsää tai ampua kunkin alueen suurpedot.

Joten terveisiä Suomen hallitukselle: ympäristöpolitiikassa olette tekopyhiä.