Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Kelvoton ympäristöpolitiikka ei ole Trumpin yksinoikeus

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 7.6.2017 12:26
Trump päätti irrottaa Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta, mitä on paheksuttu syvästi maailmalla. Minäkin olen paheksunut ja aion tehdä niin myös jatkossa. Yhdysvaltain presidentin tekoset vaikuttavat niin kehnoilta ja kaoottisilta, että hänen rinnallaan moni poliitikko on kokenut sinänsä ansai...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Heh, jotenkin arvasin jo otsikosta että susista tämä juttu kertoo. Susista, joka ei ole millään mittarilla uhanalainen laji.

Suomen susikannasta löytyy vähän pidemmällä perspektiivillä tietoa täältä

https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/riista/susi/

Raevaaran tietysti pitäisi muutenkin ymmärtää, ettei kannata tehdä kovin pitkälle meneviä päätelmiä hänen linkkaamillaan tiedoilla, koska Lukekin vasta selvittää, mistä tuossa on kyse. Toki kaikkein älyttömintä on liittää susi sukupuuttokeskusteluun. Se menee oikeastaan jo valehtelun puolelle.

Ja jotenkin arvasin, että Paavo tulee taas kommentoimaan vakiotyyliinsä. Ei mitään uutta auringon alla. Jos et kykene ymmärtämään, että petoeläinten, myös susien, kannat ovat maailmanlaajuisesti huolestuttavassa laskussa, ja että jokaisen valtion on huolehdittava omalla alueellaan omista eliöistään, en voi sinua auttaa. Luken ei kauheasti tarvitse selvittää mitään, sen omista taulukoista kyllä näkyy, mihin sudet ovat kuolleet. Mene Paavo välillä änkyröimään muiden ihmisten blogeihin.

Heh, eiköhän se ole tässä sinä joka jankkaat jatkuvasti samaa asiaa. En änkyröi vaan korjaan jatkuvasti esittämääsi virheellistä väittämää.

Pelkästään itäisessä naapurissamme on kymmeniätuhansia susia ja Kanadassa vielä enemmän.

Millä mittarilla susi on uhanalainen? Et koskaan ole vastannut tähän onnistuneesti. Anteeksi jos suututin mutta minä en änkyröi, minä keskustelen. Toki on vaikea keskustella jos vastapuoli suhtautuu asioihin täysin tunteella.

Minä kirjoitan blogitekstejä juuri niistä asioista, jotka koen kirjoittamisen arvoiseksi. Ja olen vastannut tähän samaan asiaan ennenkin.

Maailmanlaajuisesti susia on määrällisesti niin paljon, että koko lajin olemassaolosta ei tarvitse yksilömäärän puolesta vielä huolestua. Susipopulaatio on kuitenkin hyvin pirstoutunutta ja nämä alapopulaatiot alkavat erota toisistaan geneettisesti. Kun yksi alapopulaatio menetetään, sitä ei saa takaisin (eikä sen sisältämää geneettistä vaihtelua). Moni tällainen alapopulaatio on häviämisuhan alla.

Suomen sudet ovat myös käytännössä elintärkeitä Ruotsin ja Norjan susikannoille. Vaikka tosi harva susi pääsee elossa poronhoitoalueen yli, yksikin yksilö on geeneiltään tärkeä läntisten naapuriemme erillään elävälle ja sisäsiittoiselle susipopulaatiolle.

Susien siirtyminen Venäjältä Suomeen on vähentynyt (tämänkin olen sanonut moneen kertaan). Karjalassa susista maksetaan tapporahaa, ja tällaistakin puuhastellaan Suomessa: http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/123747-yle-tuupovaaralainen-mies-maksaa-venalaisille-tapporahaa-susista-todisteeksi-vaaditaan-kaadetun-suden-hanta

Suomalainen susikanta ei tuhouduttuaan myöskään palaudu sillä, että tänne siirretään muun maailman susia. Ne eivät ole geneettisesti samanlaisia, ja siirtoistutusten sosiaalinen vastustus olisi varmaan todella suurta. Ekosysteemi on ehjempi, kun lajeista pidetään huolta ennen niiden häviämistä. Esimerkiksi Kanadan pohjoiset sudet ovat ulkonäöltään ja elintavoiltaan varsin erilaisia kuin suomalaiset sudet.

Jotta lajit eivät kuolisi sukupuuttoon, vastuuta niiden säilymisestä ei voi sälyttää aina kaikille muille valtioille. Jokaisen valtion pitää huolehtia omasta osuudestaan. Emme voi päällystää Suomea asfaltilla ja väittää, että luonto kyllä säilyy maapallolla, mitään ei muka menetetty.

Itse haluan säilyttää Suomessa myös suden. Suurpedot ovat ekosysteemin kannalta ns. avainlajeja, niiden olemassaolosta on kiinni monen muun lajin selviäminen. Ne säätelevät suurten kasvinsyöjien kantoja ja jättävät raatoja raadonsyöjille.

Suden kohtalo on minulle tärkeä ja aion siitä jatkossakin kirjoittaa. Jos aihe on sinusta turha, älä hukkaa aikaa lukemalla tekstejäni.

Ehkä sinun ei kannata ohjeistaa mitä luen tai en tai mitä kommentoin tai en. Jospa laitat jäitä hattuun ja koetat rauhoittua.