Kansankynttilät vs. demonit

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Nuoristamme käydään todellista taistelua, ja vastassa on Raamatun ja nuorten omien todistusten mukaan persoonallinen Saatana.

Mistä veikkaisitte äskeisen virkkeen olevan peräisin?

Veikkasitte väärin. Se on suomalaisen yliopiston kasvatustieteen pro gradusta 14 vuoden takaa.

Opettajankoulutuksesta kannattaa keskustella. Uusimmat Pisa-tulokset tulivat, ja virallinen Suomi on järkyttynyt. Tällä kertaa tutkimuksen painotusalueena oli matematiikka, jossa suomalaisten koululaisten osaaminen oli “romahtanut” sitten edellisen matematiikkaan keskittyneen Pisa-tutkimuksen 2003.

Suomi on matematiikan osaamisessa nyt kahdestoista, kun kymmenen vuotta aiemmin sijoitus oli toinen. Ehkä “romahtaminen” on kuitenkin turhan kova termi.

Syitä osaamisen heikentymiseen on etsitty ja esitetty jo varsin runsaasti, vaikka tulokset julkistettiin vasta alkuviikosta. Kymmeneen vuoteen mahtuu niin paljon muutoksia ja ilmiöitä, että yhtä suurta syytä ei luultavasti ole olemassakaan. Yhden hyvän puheenvuoron esitti psykologi Kirsti Lonka.

Joka tapauksessa eräs taho, jolla on sormensa pelissä koululaisten osaamisessa, on tietenkin opettajankoulutus. Suomalaisia opettajia kehutaan: he ovat päteviä ja korkeakoulutettuja, ja karsinta koulutukseen on kova.

Silti joskus mietin, kuinkahan nopeasti yhteiskunnan ja teknologian muutokset näkyvät opettajankoulutuksessa. Ehkä eivät tarpeeksi nopeasti.

Sekin on noussut mieleen, että opettajankoulutus voisi tiukentaa akateemisia kriteereitään. Käytännön opettajantyössä moni muu seikka ajaa tietenkin tieteellisyyden edelle, mutta opettajankoulutus on kuitenkin pohjimmiltaan akateemista. Sellaisena se ainakin esitetään.

Törmäsin kahteen pro gradu -työhön, jotka on tehty Jyväskylän yliopistossa. Ikää niillä on 11 ja 14 vuotta, eli ihan tuoreesta asiasta ei ole kyse. Silti noina vuosina valmistuneet opettajat ovat juuri nyt aktiivisesti työelämässä ja soveltavat yliopisto-oppejaan käytäntöön.

Vuonna 1999 Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksella hyväksyttiin Kati Karjalaisen ja Anne Koivusen pro gradu Taistelu saatananpalvontaa vastaan: auttamisen ja ennaltaehkäisyn tueksi kasvattajille. Juuri siitä alkuvirkkeeni on peräisin. Opinnäytteen tiivistelmä alkaa nimittäin näin: ”Tiesitkö, ettei meillä ole taistelu vain lihaa ja verta vastaan, vaan myös henkimaailman pahoja olentoja vastaan, tässä pimeydessä hallitsevia maailmanvaltiaita vastaan? Nuoristamme käydään todellista taistelua, ja vastassa on Raamatun ja nuorten omien todistusten mukaan persoonallinen Saatana.”

Tiivistelmä loppuu päätelmään “Persoonallisen Saatanan kohtaaminen on aiheuttanut traumoja ja pelkoja, joiden poistamiseen tarvitaan Saatanaakin voimakkaampi, elävä Jeesus.”

Tämä ei siis ole esimerkiksi teologiaa, vaan kasvatustiedettä suomalaisessa yliopistossa. “Tutkimuksemme teemaksi nousee luontevasti taisteluteema, koska uskomme Raamatun sanan ja nuorten kertomukset siitä, että Saatana ja pimeyden henkivallat ovat todellisia.”

Vuonna 2002 saman yliopiston erityispedagogiikan laitokselta ilmestyi Annukka Jäsken pro gradu Saatananpalvontaan suhtautuminen: ehkäiseviä ja auttavia suhtautumis- ja toimintatapoja saatananpalvontaan etsimässä.

Jäsken työssä kerrotaan muun muassa demonien manaamisesta: ”Riivaajien ulosajaminen: Ensin on hyvä ymmärtää, mitä demonit ovat. Ne ovat älykkäitä henkiä, jotka aikaisemmin olivat Jumalan enkeleitä. Saatana, heidän johtajansa, oli eräs arkkienkeleistä. ’Hän on eräs voimallisimmista ja älykkäimmistä Jumalan luomuksista.’ Jokainen demoni on paha ja petollinen. Heillä on monia nimiä, kykyjä ja voimia ja heidät voi voittaa ainoastaan Jeesuksen vallalla ja voimalla.

Yhdeksi suurimmista syistä “koko maahan levittäytyneeseen saatananpalvontaan” esitetään musiikki. Lääkkeet ovat samat kuin kolme vuotta vanhemmassa gradussa: “Elämä entisenä saatanan palvojana on kovaa taistelua saatanan valehtelua vastaan. Tässä aseina toimivat parhaiten tutustuminen uuteen herraan Raamatun lukemisen kautta toisten uskovien tukemana”, ja “Jumalan sota-asu pannaan päälle yksinkertaisesti pyytämällä Jumalaa pukemaan se pyytäjän ylle ja kiittämällä Jeesusta”.

Koululaisten osaamista verrataan ja tutkitaan, tuloksia päivitellään. Sama kannattaa tehdä opettajankoulutukselle.

Lapsesi opettajan erikoisosaaminen saattaa nimittäin kohdistua demonien manaamiseen.