Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Julkaisemisen nopeus tai hitaus ovat tieteelle toissijaisia

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 20.4.2016 08:29
Tieteen rahoituksesta on väännetty viime aikoina monella taholla ja monelta eri kantilta: Yliopistoleikkaukset ovat edenneet irtisanomisiksi ja puhuttavat edelleen. Myös Suomen Akatemian tapa jakaa tutkimusrahoitusta nousi keskusteluun, kun professori Pekka Räsänen ja apulaisprofessori Atte Oksanen ...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Miksi sitten tiedeyhteisö käyttää itse rankkauksissaan julkaisujen määriä?

Artikkeleiden lukumäärän laskeminen (kenties sarjojen laadulla painottaen) on niin kovin paljon helpompaa kuin artikkelien lukeminen ja niiden sisällön arvioiminen omassa kontekstissaan.

Fakta nyt on kuitenkin se, että ainakin biotieteissä määrä korvaa laadun. Se ei ole minusta oikein mutta näin se vaan menee. Tarkoitan tällä sitä, että etenkin rekrytoinneissa (myös Akatemian hauissa) painoarvo on julkaisujen lukumäärällä, ei laadulla. Kannattaa siis liittoutua jonkun toisen kanssa ja sopia molempien nimien lisäämisestä kaikkiin julkaisuihin, oli niihin tehnyt mitään tai ei. Molempien julkaisumäärät tuplaantuvat ja mahdollisuudet rekrytoinneissa nousevat. Millään muulla ei juuri väliä ole, sanotaan mitä sanotaan.

Järjestelmä muistuttaa tosiaan Kiinan kommunistista vastaavaa, jotka julkaisevat paljon mutta artikkeleitaan siteerataan vähän muissa artikkeleissa. Itselle tulevista käsikirjoitusten arviointipyynnöistä lähes kaikki viime aikoina ovat olleet Kiinasta ja monille olen esittänyt hylkäämistäkin. Tärkeintä heilläkin on määrä.

Suomessa laatukriteeriksi on laitettu Julkaisufoorumin kolmiportainen asteikko. Tämä sama on varmaan ainakin kaikilla luonnontieteiden ja tekniikan aloilla. Tämä ainakin poissulkee ns. predatory-journalit jotka julkaisevat kaiken mitä saavat, maksua vastaan, ilman asianmukaista vertaisarviointia.

Ja tunnetusti opetus näyttää jää jalkoihin tässä pistetehtailussa. Onhan tuloksellisempaa kouluttaa yksi biokemian tohtori kortistoon kuin yksi diplomi-insinööri kansainväliseen vientiyritykseen.