Joulumieltä transihmisten oikeuksien vastustajille

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Jos sinun pitäisi valita, saisitko olla omaa sukupuoltasi vai voisitko saada lapsia, kumman valitsisit?

Juuri tuollaisen valinnan eteen me laitamme nyt transsukupuoliset. On Suomen suurimpia ihmisoikeusloukkauksia, että sukupuolensa virallistamista haluava, sukupuoltaan korjauttava ihminen pitää sterilisoida lainsäädännön nimissä. Eri väestönosien pakkosterilisaation luulisi jääneen jonnekin vuosikymmenten taakse.

 Tutkimusten mukaan transnuoret ovat erityisen alttiita mielenterveyden ongelmille ja itsetuhoiselle käyttäytymiselle. Nykyinen lainsäädäntö ei asiaa ainakaan helpota.

Mietipä, kanssaihminen, miltä sinusta tuntuisi, jos vaikkapa murrosiän lähestyessä joutuisit pohtimaan, valitsetko kuulumisen siihen sukupuoleen, jonka omaksesi koet – vai säilytätkö mahdollisuuden biologisiin jälkeläisiin? Ahdistaisiko?

Transihmiselle, niin kuin meille muillekin, ainoa mahdollisuus saada biologisia jälkeläisiä on olemassaolevien lisääntymiselinten (tai ainakin osan niistä) käyttö suvunjatkamiseen. On suorastaan järkyttävää kuunnella argumentteja, joiden mukaan ”naiseus on synnyttämistä” tai ”miehen rooli on olla siittäjänä”, ja että lähtemällä sukupuolenkorjausprosessiin transihminen ”vapaaehtoisesti luopuu naiseuteen tai mieheyteen liittyvästä lisääntymistavasta”.