Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Jos olisimme vain ihmisiä

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 23.10.2012 15:13

Edellinen postaukseni käsitteli virallista sukupuoltaan muuttavien epäreilua kohtelua sekä sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön ehdottamaa ”kolmatta sukupuolta”.

Olen jo pitkään yrittänyt järkeillä, miksi ihmisten sukupuoli pitää ylipäätään olla merkittynä virallisiin dokumentteihin ja miksi se on rekisteröinnin arvoinen asia.

Luovutaan sukupuolista!

Saisimme samalla kertaa muutettua avioliitto- ja adoptiolainsäädännön sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen suhteen tasa-arvoiseksi ja pääsisimme eroon sukupuolen muuttamisen byrokratiasta.

En ole (toistaiseksi toki kovin teoreettisen) ajatukseni kanssa yksin, vaan olen törmännyt siihen keskusteluissa siellä täällä. Taisi joku ehdottaa samaa edellisen blogitekstin kommenteissakin.

Lääketieteessä sukupuolella on väliä, mutta miksi ihmisen sukupuoli pitäisi kirjata muualle kuin terveydenhuollon tietojärjestelmiin?

Mihin kaikkeen ”virallisen sukupuolen” poistaminen vaikuttaisi?

Miksi valtion pitäisi tietää, mitä sukupuolta sen kansalaiset ovat?

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Harvinaisen lyhyt, mutta silti kovin ytimekäs artikkeli. Olen itsekin miettinyt aihetta. ”Sukupuolettomuus” saisi vain aikaan uusia ongelmia.

Esimerkki: Matti ja Liisa lähetetään armeijassa aliupseerikouluun. Toisilleen tuntemattomina heidät asetetaan samaan kahden hengen tupaan muutamaksi kuukaudeksi. Viikkojen saatossa he rakastuvat, mutta Liisaa aletaan syrjiä tämän seurauksena ja hän kokee itsensä kaltoin kohdelluksi. Lisäksi he rikkoivat nykyistä asepalveluslakia.

Tähänkin voisi toisaalta kehittää ratkaisuja, mutta heteroitahan ihmiset kaikesta huolimatta vielä enimmäkseen ovat, siispä kansalaisten yleistäminen ”ihmisiksi” toimii parhaiten ns. heterokohtelulla. En nyt lyttää ideaanne — se voi olla ikään kuin hiomaton jalokivi.

Jos armeija muodostaa suurimman ongelman sukupuolettomuudelle niin todella helpolla päästään.

O tempora, o mores! Vieläkö voisi keksiä tyhjänaikaisempia juttuja vai onko tässä jo ns. viimeisen filosofian raja?

Minulla ei ole kovin paljoa intohimoja estää ihmisiä valitsemasta sukupuoltaan. Tällä hetkellä sukupuoli näkyy sosiaaliturvatunnuksessa ja sen kirjattu passiin. Koko KELAn ja valtion tietohallinto perustuu ihmisten perustietoihin. Jos sinne halutaan tehdä muutos kolmannesta persoonasta, niin muutos on samaa suuruutta kuin vuosiluvun kirjaus 2000-luvun vaihteessa eli se tulee maksamaan miljoonia. Passi tehdään ulkomaita varten, joten heidänkin pitäisi vaihtaa järjestelmiään, tai kolmassukupuoli jumittuu aina passitarkistukseen. Koska sukupuolenvaihto ja lapsien tekeminen samaan aikaan koskee vain muutamia kymmeniä ihmisiä, niin ihan pragmaattisista syistä sanoisin, että asian kanssa ei kannata hötkyillä.

Corvus, useammassa kuin yhdessä maassa on käsittääkseni jo nyt mahdollista merkitä passiin sukupuoleksi jotain muuta kuin mies ja nainen. Ymmärtääkseni Intia, Australia ja Pakistan ovat siirtyneet käytäntöihinsä jossain vaiheessa, eli nämä suuremmatkin maat ovat selvinneet siirtymästä.

Corvus kirjoitti:
”Koska sukupuolenvaihto ja lapsien tekeminen samaan aikaan koskee vain muutamia kymmeniä ihmisiä, niin ihan pragmaattisista syistä sanoisin, että asian kanssa ei kannata hötkyillä.”

Siis mitä v*ttua minä taas luen? Törkeä ihmisoikeusloukkaus on okei, koska se ei koske kuin harvoja ja käytännön muuttaminen maksaa???

Hyvä idea, mitä se valtiolle tai kenellekään muullekaan kuuluu onko nainen vai mies. Se lisäisi tasa-arvoa, kun kaikkien nimi olisi vaikkapa Neljä ja pukeutuminen yhdenmukaista. Ja tottakai niin että sukupuoli peittyy, koska se ei kuulu kellekää ja sukupuoli lisää epätasa-arvoa. Nykyisin kaikenlaiset ilmoitukset ryöstäjien ym etsimisestä ovat rasistisia, jatkossa ne voisivat kuulua ytimekkäästi että ”henkilö ryösi pankin, etsitään henkilöä”. Ja henkilö vieläpä löytyisi tosi nopeasti. Jos kaikki olisivat samoja tyyppejä oikeastaan niin sama kait se olisi sitten pistää linnaan ensimmäinen tavattu henkilö.

Loistava ajatus! Tämän muutoksen myötä ei tarvitse enää pitää meteliä miesten ja naisten välisestä tasa-arvosta. Feminismi saataisiin kuopata. Ei olisi enää miehen ja naisen euroa, koska olisi kiellettyä verrata sukupuolen perusteella saatavia etuja jne.
Kaikki olisimme iloisesti vaan ihmisiä. Luulen kyllä, että femakot keksisivät porsaanreiän, jonka perusteella sillä mitä haarovälissä on, olisi ikuitenkin merkitystä.
Näillä postauksilla haetaan klikkauksia, eihän näissä muuta järkeä ole.

Ilta-sanomat uutisoi naisten pukuhuoneessa viihtyvästä miehestä, jonka edesottamuksia ei oikein arvosteta. http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288513148652.html

Olenkin miettinyt, että jonkinlainen pukukoppitesti lienee validi mittari sille, onko yhteiskunta valmis käsittelemään ihmisiä miesten ja naisten sijaan henkilöinä. Sellaista voidaan minusta laajamittaisesti alkaa harkitsemaan aikaisintaan siinä vaiheessa, kun meille kaikille on herttaisen yhdentekevää, kääntyykö satunnaisesti valittu kansalainen uimahallissa kassojen jälkeen oikealle vai vasemmalle.