Iso koira vanhenee pientä nopeammin

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Noin pääpiirteissään nisäkäslajien elinikä korreloi positiivisesti ruumiinkoon kanssa. Norsu elää pitkään, päästäinen taas varsin lyhyesti. Ihminen elää pitkään, kissa paljon vähemmän.

Sen sijaan lajien sisällä asia on toisin: erityisen suurikokoiset yksilöt tuppaavat olemaan keskimääräistä lyhytikäisempiä. Koira on mielenkiintoinen tutkimuskohde tässä asiassa, sillä koiran lajinsisäinen koollinen vaihtelu on aivan omaa luokkaansa. Täysikasvuinen koira voi rodusta riippuen painaa mitä tahansa kilon ja sadan kilon välillä.

Jättimäiset koirarodut ovat huomiotaherättävän lyhytikäisiä: Wikipedian tietojen mukaan esimerkiksi tanskandoggi elää 5-6 vuotta, irlanninsusikoira 6,5 vuotta ja napolinmastiffi 4-6 vuotta. Se on kovin vähän verrattuna pienempiin rotuihin, kuten suomenlapinkoiraan (13-17 vuotta), villakoiriin (10-14 vuotta) tai bordercollieen (12-15 vuotta).

Syitä lajin isojen yksilöiden lyhyempään elinikään ei ole täysin ymmärretty. Keskimääräistä elinikää voivat lyhentää monenlaiset tekijät elinkaaren eri vaiheissa. Isokokoisilla yksilöillä voi olla esimerkiksi suurentunut riski kuolla jo sikiö- tai syntymävaiheessa. Niiden vanheneminen voi jostain syystä alkaa aiemmin tai olla nopeampaa. Ne voivat olla alttiimpia sairauksille tai jopa onnettomuuksille kuin pienikokoiset yksilöt. Pelkkä keskimääräinen elinikä kertoo kovin vähän.

Vuosi sitten American Naturalist -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa oli kerätty tietoja 74 eri koirarodun edustajasta. Kaikkiaan analysoitavana oli 56 637 koiran tiedot, jokaisesta mukana olleesta rodusta vähintään 120 yksilöä. Tiedot oli kerätty lähinnä yliopistollisista eläinsairaaloista. Kuolinajankohtia ja koirien kokoja vertailemalla tutkijat etsivät tietoa siitä, millä tavalla eri rotuisten koirien elinkaari eroaa toisistaan: milloin niillä on suurin riski kuolla ja miten riski kehittyy iän karttuessa.