Influenssarokotetta ei niin vain oteta

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Lääkäri haukkui suomalaiset Ilta-Sanomissa, koska otamme liian laiskasti influenssarokotuksia. Lääketieteen lisensiaatti Bernhard Edgren syyttää meitä välinpitämättömiksi: “Miksi h**vetissä ihmiset eivät rokota itseään”, hän tulittaa. On tietysti turha hysterisoitua sikainfluenssakuolemista, jos ei ota vastaan ennaltaehkäisevää apua. “Ota rokotus”, kannustetaan samassa lehdessä myös Sosiaali- ja terveysministeriön auktoriteetilla.

Minäpä selitän asian Edgrenille.

Ensin vähän kertausta: Neljän vuoden takainen “sikainfluenssa” eli H1N1 on muuntunut maapalloa kiertäväksi kausi-influenssaksi. Toistaiseksi tautiin on tänä talvena kuollut Suomessa lehtien mukaan kuusi henkilöä.

Kuten vuosia sitten, myös nyt viruskanta puree perusterveisiin aikuisiin, ryhmään, jolle influenssa ei yleensä ole kovin vaarallinen: “Tehohoitoa vaativaan tautimuotoon sairastuneista suuri osa on työikäisiä, joilla ei ole vakavalle influenssainfektiolle altistavaa perustautia“, kertoo THL. Tautia vastaan voi suojautua ottamalla kausi-influenssarokotteen.

Vaikka sikainfluenssarokotteen yhteydessä syntynyt narkolepsiakohu säikäytti, uutiset influenssakuolemista ovat ajaneet suomalaiset hakemaan rokotuksia niin ahkerasti, että rokote on hetkellisesti loppu monesta paikasta.