Ilmastonmuutos on suomalaisille enemmän totta kuin evoluutio

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Tieteen tiedotus ry julkaisi juuri tuoreimman Tiedebarometrin. Barometri toteutetaan kolmen vuoden välein, ja siinä mitataan suomalaisten käsityksiä tieteestä. Ensimmäinen julkaistiin vuonna 2001.

Barometrissä on selvitetty muun muassa suomalaisten kuvaa tieteestä, tutkijoista sekä tieteen vaikutuksesta yhteiskuntaan ja elämään.

Paljon huomiota raportissa saa tieteen esiintyminen julkisuudessa: esimerkiksi kiinnostus tiedeaiheisiin sekä tieteenharjoittajien ja tieteen saavutusten nimeäminen ovat myös olleet mittauksen kohteena.

Tulokset ovat ylipäätään kannustavia paitsi tieteentekijää, myös kaltaistani tieteestä kirjoittajaa kohtaan. Suuri enemmistö, 65 prosenttia suomalaisista ilmoittaa seuraavansa mielenkiinnolla tiedettä, tutkimusta ja teknologiaa. Vielä suurempi osuus, 76 prosenttia, on kiinnostunut ympäristö- ja luontoaiheista.

Hyvin siis menee. Vuonna 2010 tieteestä, tutkimuksesta ja teknologiasta ilmoitti kiinnostuneensa 57 prosenttia suomalaisista.

Yksittäisistä tieteenaloista kiinnostavimpana pidetään lääketiedettä – sitä seuraa 68 prosenttia suomalaisista.

Perinteinen mediakin saa barometristä selkääntaputtelua.Tärkeinä tiedeaiheiden levittäjinä suomalaiset pitävät erityisesti radiota ja televisiota (85 prosenttia) sekä sanomalehtiä (75 prosenttia). Internet sosiaalisine medioineen on tärkeä tieteen seuraamisen kanava 69 prosentille suomalaisista.

Itse odotin erityisesti sitä, onko suomalaisten evoluutiokäsityksessä tapahtunut muutosta kolmessa vuodessa. Ei ollut. Nyt 69 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että ”ihminen on kehittynyt vuosimiljoonien aikana muista, varhaisemmista eläinlajeista”. Vuonna 2010 osuus oli 68 prosenttia. Evoluution kieltäminen on selvästi yhteydessä uskonnollisuuteen: ”Kirkkoon vahvimmin luottavat kieltävät kehitysopin merkittävän laajasti”, raportti summaa.

On mielenkiintoista, että suomalaiset ”uskovat” ilmastonmuutokseen ja sen pysäyttämisen tärkeyteen enemmän kuin evoluutioon. Suomalaisista 77 prosenttia on nimittäin täysin tai jokseenkin samaa mieltä väittämän ”ilmastonmuutoksen eteneminen on todellinen ja vakava uhka, joka vaatii polittisilta päättäjiltä tehokkaita toimia” kanssa.

Riittääkö selitykseksi se, että ilmastonmuutos ei ole ristiriidassa Raamatun kanssa? Tuntuu silti hämmentävältä, että evoluutio kaikkine todisteineen ei tunnu kelpaavan kolmasosalle suomalaisista. Tieteellisen tiedon omaksumisen ei pitäisi olla näin merkittävästi uskon asia tai maailmankatsomuksesta riippuvaa.

No, ainakaan evoluutioteorian hyväksyvien osuus ei ollut pienentynyt. Sitäkin ehdin pelätä.

Muitakin mielenkiintoisia yksityiskohtia löytyy. Suomalaiset pelkäävät ”tieteen ja teknologian nousevan ihmisen herraksi” vähemmän kuin kolme vuotta sitten. Toisaalta yhä useampi uskoo tietokoneen yltävän lähivuosikymmeninä ihmisen älykkyyteen. Mahdollisuuksiin siis uskotaan, mutta uhat alkavat vaikuttaa liioitelluilta.

Yllä siis muutama ensivaikutelmani uudesta Tiedebarometrista. Palaan asiaan varmasti uudestaan, kunhan ehdin lukea koko nivaskan huolella.