Ilmastodenialismia julkisena palveluna

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Ylen A-studio sisälsi eilen asiaa ilmastonmuutoksesta. Otsikolla ”Ilmaston lämpeneminen pysähtyi – mihin tarvitaan ilmastolakia?” tehty reportaasi sisälsi väitteitä, joista noin 97 prosenttia maailman ilmastotutkijoista olisi eri mieltä.

Toimittaja Boris Salomonin jutussa syytteitä ladattiin erityisesti ympäristöministeri Ville Niinistöä kohtaan. Jutun ydinväite oli, että ilmaston lämpeneminen on pysähtynyt, ja että hallituksen pitäisi valmistautua lähinnä ilmaston kylmenemiseen – ei lämpenemiseen. Salomonin reportaasin lisäksi Ville Niinistöä hiillosti studiossa toimittaja Matti Virtanen.

On jollain tapaa hupaisaa, että yksittäiset toimittajat katsovat kykenevänsä tulkitsemaan ilmastodataa paremmin kuin tuhannet tutkijat.

Vähemmän hupaisaa on se, että nimenomaan Yle tulee parin toimittajan henkilökohtaisen ilmastodenialismin takia leimattua samanlaiseksi tosiasioiden kieltäjäksi kuin vaikkapa yhdysvaltalainen Fox News.

Ymmärrän toki, ettei ole olemassa yhtä Yleä tai yhtä Ylen ääntä, vaan on ”vain” joukko toimittajia. Samoin kannatan ylipäätään kriittistä journalismia myös tiedeaiheissa tai oikeastaan erityisesti niissä. Yleisiä totuuksia ei voi pitää totuuksina, jos niitä ei välillä lähestytä kyseenalaistaen.

Pidän myös ilmastonmuutoskeskustelussa joskus ärsyttävänä sitä, että se talloo alleen muun ympäristö- ja luonnonsuojelukeskustelun ja -avaukset.

A-studion jutussa oli kuitenkin enimmäkseen kyse siitä, että eimerkiksi lämpenemistilastoja oli käsitelty varsin valikoiden. Lämpenemisessä ei ole saavutettu uutta ennätystä joka vuosi, vaan se näkyy tilastoissa pitkän aikavälin trendinä.

Itse asiassa kyse oli argumentaatiotavasta, josta Peter Gleick kirjoitti Forbesiin jo yli vuosi sitten – ja jonka hän myös osoitti valheelliseksi.

Suomeksi väitteitä näyttää käsitelleen ainakin Oras Tynkkynen.

Jos ilmastonmuutos olisi todella pysähtynyt, Ylellä olisi käsissään todellinen skuuppi. Eipä ”uutinen” näytä kuitenkaan levinneen.

Hieno video aiheesta löytyy muuten The Washington Postin sivulta.