Hyvä opettaja ei hajoa huutelusta

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Viime päivät mediassa ja sosiaalisessa mediassa on käyty keskustelua opettajien pärjäämisestä yläkoulussa. Keskustelun käynnistivät someen ladatut, koululaisten salaa kuvaamat videot, joissa yläkoulun opettaja saa raivokohtauksen. Joku tai jotkut oppilaista ovat ilmeisesti käyttäneet kännyköitään tunnilla, opettaja kieltää heitä tekemästä niin, oppilaat eivät tottele, opettaja alkaa huutaa, oppilaat huutavat takaisin ja nimittelevät opettajaa, opettajakin nimittelee heitä ja niin edelleen. Tuttua juttua jo minun yläasteajoiltani, vaikka kännyköitä ei silloin oppilailla ollutkaan.

Luokassa salaa kuvaaminen ja videoiden levittäminen on pahimmillaan lain vastaista. Julkisella paikalla saa kuvata, mutta esimerkiksi yksityisyydensuojan piiriin kuuluvia asioita ei saa levittää. Kiusaamisen tunnusmerkit videointi ainakin usein täyttää, varsinkin, jos tavoitteena on nolata kuvauksen kohde. Opettajat väsyvät niin kuin muutkin ihmiset.

On silti ehkä tarpeellista, että koulumaailman todellisuus näkyy muillekin kuin opettajille ja oppilaille. Toivottavasti se tapahtuisi kuitenkin muulla tavoin kuin salakuvaamisen ja nolaamisen kautta.

Tapauksen käynnistämää keskustelua on käyty kaksijakoisesti. Toisten mielestä opettajat eivät osaa hommiaan, kun taas toisten mielestä nykynuoret ovat hirveitä ja vanhemmat eivät osaa kasvattaa heitä.

Kumpikaan lähtökohta ei tunnu erityisen hedelmälliseltä. Suosisin jotain ratkaisukeskeisempää tapaa. Sitä paitsi nykynuoret ovat aina kauheita.