Huippuvuorten valkoinen kuningas ja suomalainen metsän rakki

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Varhain viime viikon perjantaina jääkarhu hyökkäsi leirintäalueelle Huippuvuorten Longyearbyenissa ja tappoi teltassa nukkuneen miehen. Myös karhu kuoli, kun muut paikalle olleet ihmiset ampuivat sitä. Yle kertoi tällä viikolla, että tilanteessa oli läsnä myös yksi suomalainen. On helppo ymmärtää, että tapahtuma oli paitsi vaarallinen, myös traumaattinen ja surullinen kaikille mukana olleille. 

Paikalliset viranomaiset tutkivat vielä tapausta: paitsi että onnettomuudessa kuoli ihminen, siinä kuoli myös jääkarhu, eikä Huippuvuorilla koskaan suhtauduta kevytmielisesti edes jääkarhua kohti ampumiseen. 

Kävin Huippuvuorilla kaksi vuotta sitten, joten traagisen tapahtuman ympäristö, myös kyseinen leirintäalue, on jonkin asteisesti tuttu. Nyt olen seurannut reaktioita, joita tapahtuma on herättänyt asukkaissa ja turisteissa esimerkiksi paikallislehti Svalbard Postenissa, verkkolehti Icepeople.netissä sekä sosiaalisessa mediassa. 

Huippuvuorilla asuu enemmän jääkarhuja kuin ihmisiä. Jälkimmäisiä on noin 2 500, karhuja taas 3 000. Ihmiset ovat käytännössä pakkautuneet 2 000 asukkaan Longyearbyeniin ja 500 asukkaan Barentsburgiin. Turisteja saarilla käy vuosittain moninkertainen määrä vakiasukkaisiin verrattuna. 

Millaista keskustelua tapahtuma sitten sai aikaan?