Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Hölmöläiset lietettä levittämässä

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 30.9.2013 09:04

Enpä ole vähään aikaan lukenut sellaisesta hölmöydestä, johon törmäsin eilen Helsingin Sanomien sivuilla. Nolottaa myöntää, etten ollut kuullut ilmiöstä aiemmin.

Kyse on siis siitä, että tuotantoeläintilat varsinkin Pohjanmaalla ojittavat soita ja levittävät niille sitten lantaa. Taustalla on määräys, että eläintiloilla täytyy olla tarpeeksi peltomaata lietteen levitystä varten. Kivetön suo on helppo ojittaa lietteenlevitysalueeksi.

Soiden ojituksissa ei tietenkään ole mitään uutta (älytön teko sekin), mutta lannan levittäminen suolle on vielä muutaman asteen verran typerämpää.

Suo on hyvin vähäravinteinen biotooppi, joka karuun ympäristöön soveltuneiden eliöidensä takia ei edes pysty sitomaan ravinnemäärää, jonka lietteen levitys paikalle tuo. Lannan ravinteet valuvat suolta vesistöihin. Mitätön kiintiö, jonka suo kykenee sitomaan ravinteita, on pian täynnä.

Vaikka lannan levittäminen suolle ei siis toimi ravinteiden sitomisessa, suo tulee kuitenkin toimenpiteessä pilattua. Ojittaminen ja liete rikkovat suon oman ekosysteemin.

Eläintilojen tuottamalla lietteellä olisi käyttöä kasvitiloilla, mutta jostain syystä nämä kaksi tarvetta eivät Suomessa kohtaa.

Vaikka soiden pilaamisesta ojituksilla on puhuttu paljon ja kauan, sitä ei ole saatu loppumaan. Samaan aikaan kun soita on pyritty ennallistamaan ojia tukkimalla, tur­ve­mai­den osuus pel­lois­ta on nou­sus­sa.

Soiden ojittaminen tehottomiksi lannanlevitysalueiksi on typeryyttä, josta kärsivät niin suo, vesistöt kuin ilmasto.

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Maa- ja metsätaloudessa ja luonnonsuojelussa on sellaisia asioita, joita on vaikea yrittämälläkään ymmärtää.
Todennäköisesti sen vuoksi, että järjettömyyksiä ei voidaan ymmärtää.

Soita ojitetaan vain lannan levitykseen, ja muualla jo kuivatettuja soita soistetaan, kun vuosikymmenien mittaan tajuttiin, että ojitetuille jättimäisille suopinta-aloille ei kasvakaan hyötymetsää.
Pohjanmaalla todennäköisesti ei olisi kevättulviakaan, jos soita luonnollisina vesivaraajina ei olisi kuivatettu ojittamalla.

Kuuluisa haja-asutusalueiden jätevesilaki on oma lukunsa.
Mökin mummot ja papat velvoitetaan puhdistamaan talousjätevetensä ja vessansa tuotokset ettei vesistöt rehevöidy ravintokuormituksesta.
Näköetäisyydellä piikkilangan toisella puolella isäntä puolestaan voi levittää naapuripelloille kiinteää ja lietelantaa niin paljon kuin sielu sietää.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2011/02/1269765/yli-50-suota-palautetaan-luonnontilaan

Kyse on paljon laajemmasta ongelmasta. Vihreät ovat tuoneet politiikkaan kaikenlaista pistesääntelyä, jolla yritetään aina paikata milloin mitäkin ympäristöasiaa, kuten tässä siis on yritetty saada liete viljelykäyttöön. Ei tuo ole ainoa asia, joka on mennyt vihreiltä vähän pieleen. Paljon suurempi asia on mm. se, että Suomessa vihreiden vaatimuksesta jätteitä kerätään kaatopaikoille. Tavoitteenahan tällä oli jätteen määrän väheneminen, jos jätteiden käsittelystä tehdään kallista. Lopputulos onkin sitten surullinen, meillä on valtavia alueita joita ei voi käyttää koskaan tulevaisuudessa mihinkään muuhun kuin koettaa ylläpitää kaatopaikkana ja kun ne ovat täynnä aloittaa tuhatvuotinen seuranta. Samaan aikaan sitten viedään jätettä poltettavaksi Tukholmaan ja Viroon. Tällaista tämä nyt vaan nykyään on.

Joitakin vuosia sitten tuli ”painetusta sanasta” tietooni että maapallolla suurimpia metaanin tuottajia ovat pohjoisen suot…eikö ne siis pitäisi kaikki ojittaa?

Lyövätkö tässä nyt vihreät aatteet toisiaan korvalle?

Jorma kirjoitti:
”Kyse on paljon laajemmasta ongelmasta. Vihreät ovat tuoneet politiikkaan kaikenlaista pistesääntelyä, jolla yritetään aina paikata milloin mitäkin ympäristöasiaa, kuten tässä siis on yritetty saada liete viljelykäyttöön”

Oletko nyt ihan varma, että tässä on Vihreät takana? Edellisellä vaalikaudella ympäristöministeri oli kepulainen, mutta silti tämän tekoset lyötiin Vihreiden piikkiin.

”Taustalla on määräys…”

Siis EU-määräys, jota hölmöläiset orjallisesti noudattavat.

Soundtrack: Juice Leskinen: Paskaa:

Kas maajussi paskaa talikoi
ja virtsaa ammentaa
Hän kuskaa sen perunapellolle
ja metsään lammen taa…

Määräys, että lietteen levittämiselle on pinta-alaan sidotut rajat on kyllä ihan järkevä. Ennen kun maanviljelijät surutta levittivät ympäri vuoden lietesäiliönsä sisällön pelloille, lumen päällekin, olivat rannat kesäisin limasta vihreinä juurikin sikatilallisen rantapeltojen kohdalla ja tyrmäävä sianpaskan haju kertoi satojen metrien päähän tilan tuotantosuunnasta.
Nykyisin on joko hajuaistini huonontunut tai maanviljelijät parantaneet toimintatapojaan, kun harvemmin enää kovin vahvaan lietteenhajuun törmää.

Zogg kirjoitti:
”Oletko nyt ihan varma, että tässä on Vihreät takana?”

Tyhmä kysymys.
Oletko Zogg joskus kuullut, että kepulainen olisi itse vastuussa tekemisistään?

Maata viljellään nykyään valtion ja EU.n määräysten mukaan. Vanhassa CCCP merkkisessä valtiossa tehtiin samoin. Missä järki tai sen puute ja kenen vika?

”soita on pyritty ennallistamaan ojia tukkimalla”

Tässä kristallisoituu viherideologian teennäisyys. Luonnonhistoriaa tutkimalla selviäisi että puolet Etelä-Suomen soista ovat soistuneita järviä. Oikea ennallistaminen olisi soiden kaivaminen järviksi.

Mutta luonto-uskontoon kuuluu dogmatiikka. Luonnon Määräämä Ikiaikainen Olotila Jota Pitää Vaalia.

Sama koskee ilmastoon. Sen kehitys täytyy Luonto-Jumalan vastaisena pysäyttää. Ikäänkuin meillä olisi aina ollut samanlainen ilmasto, joku normi-ilmasto josta poikkeaminen on epänormaalia ja vaarallista.

Keskiajalla Suomessa oli runsaasti tammimetsiä ja mm. kruunun verotuspolitiikka määräsi talollisilta tietyn määrän tammitynnyreitä.

10 000 vuotta sitä ennen maatamme peitti 1 km korkea jääpeite joka murskasi maan, jyrsi pinnat ja painoi jopa maankuoren kasaan niin että se vieläkin nousee.