Hieman selitystä homealtistukselle

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Sisäilmaongelmista ruvettiin toden teolla puhumaan viimeistään 1990-luvulla. Nykyään ”homeallergia” on yleisessä kielenkäytössä esiintyvä sana, mutta itse ilmiö kohtaa vielä epäilyä.

Monesti homeesta ja huonosta sisäilmasta oirehtivat ihmiset niputetaan samaan joukkoon vaikkapa ”sähköallergisten” kanssa (”sähköallergia” ei siis esimerkiksi minun silmissäni ole todellinen ilmiö ainakaan nykyisin tiedoin).

Homealtistuksen terveysvaikutuksista on sen sijaan kosolti tietoa, ja oireisiin kuuluvat muun muassa erilaiset silmien ja hengityselimistön ärsytysoireet, infektioherkkyys, väsymys, päänsärky, jatkuvat ja vakavatkin hengitystietulehdukset, homepölykeuhko eli allerginen alveoliitti sekä reumaattiset niveloireet.

Jo kymmenisen vuotta on tiedetty sekin, että terveyshaitat tuntuvat liittyvän useimmiten Trichoderma longibrachiatum -homesieneen. Kyseinen home on myös kosteusvaurioisten rakennusten homeista yleisin.

Miksi ”homeallergiaa” on siis pidetty liioiteltuna ja ylihysterisoituna ilmiönä? Osaksi samasta syystä, miksi minä kirjoitan termin lainausmerkkeihin. Tarkempi tieto siitä, miten homeet aiheuttavat oireita, on puuttunut. Ei ole tiedetty edes sitä, onko kyseessä varsinainen allergia vai jonkinlainen muu yliherkkyysreaktio. Homepakolaisille on naureskeltu.

Silti sisäilmaongelmat ovat jatkuvana riesana niin yksityisissä kuin julkisissakin kiinteistöissä. Viime aikoina home on vaivannut esimerkiksi korkeakoulujen opiskelijoita ja työntekijöitä.

Nyt homealtistuksen tarkemmista mekanismeista on saatu tietoa. Yksi Suomen merkittävimmistä mikrobitutkijoista eli Mirja Salkinoja-Salonen on tutkimusryhmineen onnistunut identifioimaan Trichoderma longibrachiatumin tuottaman myrkyllisen aineen. Homeen toksisuus on peräisin peptideistä, siis proteiinipätkistä, joita sieni erittää. Yhden sienisolun painosta jopa kymmenennes voi olla kyseisiä peptidejä.

Trilongiineiksi nimetyt peptidit kykenevät imeytymään elimistöön ja sisälle soluihin. Soluissa ne voivat muodostaa kalium- ja natrium-ioneja läpipäästäviä kanavia solukalvolle ja häiritä solun omien ionikanavien toimintaa. Ionikanavat ovat erityisen tärkeitä esimerkiksi sydän- ja hermosolujen toiminnalle ja viestien kulkemiselle solujen välillä.

Trilongiinien aiheuttamia terveysongelmia ei nykyisillä keinoilla voida hoitaa. Antibiooteista ei ole hyötyä, sillä ongelmana ei ole elimistöön tunkeutunut mikrobi, vaan ympäristössä olevan mikrobin tuottamat elimistöön joutuneet yhdisteet.

Toistaiseksi vain ympäristön laadun parantaminen auttaa.

Läheskään kaikkea homealtistukseen liittyviä elimistön reaktioita tulokset eivät selitä. Mutta ne ovat hyvä lähtökohta uusille tutkimuksille.

Salkinoja-Salosen tutkimus löytyy täältä: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/febs.12010/abstract