Helpon ja herkullisen tiedeuutisen takana voi piillä jotain oikeasti olennaista

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Toukokuun alussa uutisoitiin laajasti eräästä Suomen Akatemian suuresta rahoituspäätöksestä.

Tutkijat yleensä toivovat, että tutkimus saa hyvin näkyvyyttä mediassa. Tiedeviestintäpiireissä on puhuttu siitäkin, että tutkimukselle kannattaa hankkia näkyvyyttä muulloinkin kuin vasta valmistumisvaiheessa.

Uutisointi oli siis tällä kertaa monella tapaa toivottua: tutkimus näkyi kerrankin otsikoissa jo silloin, kun rahoitusta oli vasta tullut.

Mistä Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa on kysymys? Sammakoiden kannibalismista. Sammakkokannibaalien tutkijoille myönnettiin 400 000 euroa, ja tämä seikka oli toimitusten mielestä sen verran mielenkiintoinen, että uutiskynnys ylittyi.

Uutinen puolestaan havahdutti netin örveltäjät ääneen. Rahan ”syytäminen” lajitoveriensa syömiseen syyllistyvien sammakoiden tutkimista varten koettiin lehtien ja somen kommenttipalstoilla järjettömäksi. Samalle rahalle olisi käyttöä muuallakin, tieteilijät tutkivat kaikkea turhaa ja tiede on kaiken kaikkiaan erkaantunut tosielämästä, tutkijat haluavat vain päästä matkustamaan Etelä-Amerikkaan ja Suomessa elää omiakin sammakoita, argumentoitiin esimerkiksi Facebookissa uutislinkin perässä. ”Voiko enää turhempaan rahaa laittaa???? Ei yhteiskunnan varoja tällaiseen… ”, huokaisi eräskin uutiskommentaattori.