Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Flunssa lähtee oluella?

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 14.12.2012 16:09

Lehtien nettiuutiset tuntuvat välillä kovin häthätää kasaan kursituilta. Erityisesti kiire näkyy tiedettä ja tutkimusta käsittelevissä uutisissa: alkuperäinen uutinen tai vaikkapa tutkimustiedote vaatisi aikaa vievää syventymistä. Kun aikaa ei ole, uutisen kärjeksi nostetaan ensimmäinen mahdollinen huomiota herättävä seikka. Lukijalle tiede näyttäytyy kummallisten tutkimusaiheiden ja kohulöytöjen kavalkadina.

”Tutkijat löysivät yllättävän keinon torjua flunssaa”, kertoo Uusi Suomi. Lehden uutinen kaikessa lyhyydessään kuuluu näin: ”Olut voi auttaa talven nuhaa pysymään poissa, väittää uusi japanilaistutkimus, kertoo brittilehti Daily Mail. Sapporo lääketieteellisen yliopiston tutkijoiden mukaan humalan ja yhdiste humulone on tehokas respiratory suncytial -virusta eli RS-virusta vastaan, Daily Mail kertoo. RS-virus aiheuttaa hengitystieinfektioita. Tauti alkaa yleensä nuhana, minkä jälkeen voi nousta korkea kuume.”

Kovin monta taustatutkimus-, kirjoitus- ja oikolukuminuuttia toimittaja ei ole tuohon voinut käyttää.

Uutinen on lainattu Daily Mailista, jossa asiasta on kerrottu suomalaista lehteä pidemmin. Valitettavasti myös Daily Mail on huolimaton eikä linkitä juttuunsa alkuperäistä tutkimusta.

Daily Mailin uutisen sisältö on suunnilleen tällainen:

Sapporon lääketieteellisessä yliopistossa työskentelevän tutkimusryhmän mukaan eräästä oluen sisältämästä yhdisteestä, humulonista, saattaa olla apua talviflunssia vastaan.

Humuloni on peräisin oluen valmistukseen käytettävästä humala-kasvista. Se vaikuttaisi heikentävän RS-viruksia sekä kantavan samantapaisia anti-inflammatorisia, siis tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia kuin vaikkapa tulehduskipulääkkeet.

RS-virus on ajoittain laajojakin hengitystie-infektioepidemioita aiheuttava virus, joka voi olla erityisen vaarallinen muun muassa vastasyntyneille. Sitä vastaan ei ole rokotetta.

Japanilainen olutpanimo on alkanut suunnitella ruokia, jotka sisältäisivät suuren määrän humulonia. Olutta pitäisi nimittäin juoda kerrallaan noin 30 tölkillistä, jotta humulonimäärä olisi tarpeeksi suuri vaikuttaakseen flunssaan.

*

Tuo viimeinen yksityiskohta ei tietenkään ole kovin raflaava nettiuutista ajatellen.

Mitä tarvittaisiin? Vähemmän uutisia, vähemmän turhaa tai harhaanjohtavaa uutisointia, enemmän huolellisuutta? Mitä hyötyä tai edes viihdearvoa US:n huolimattomasta miniuutisesta oli kellekään?

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Totta! Uusi Suomikin on ’suurelle yleisölle’ suunnattu julkaisu, joten sen uutisia lukee moni. Osa lukijoista ottaa uutiset jumalan sanana, eikä viitsi tarkistaa taustoja ja eri näkökulmia tarkemmin. Mitä hyötyä tuosta uutisesta oli suurimmalle osalle lukijoista, kun ainoaksi humalan saantitavaksi mainostetaan olutta?

Samaan aikaan sama julkaisu luennoi monirivisesti ja tarkasti pikkuisista peltikolareista, paikallisista säätiloista ja pieniä piirejä koskevista rikoksista. Kansanterveyteen liittyviä uutisia voidaan sen sijaan julistaa parilla iskevällä, mieliinpainuvalla lauseella (’olut on terveellistä’) ja koko totuutta kertomatta. Seuraavaksi naureskellaan sarjikselle, jossa sika ryystää olutta tankkiautosta ja julistaa ratkaisseensa maailman terveysongelmat. Siitä se valitus etenee, mutta mihin unohtuivat varoitukset alkoholin haitoista.

Markkinoilla ei käsittääkseni ole yleisesti saatavilla pelkkää humulonivalmistetta. Miksi mainostetaan yhtä tiettyä yhdistettä (ja olutta) kaikelle kansalle? Tuollaiset erikoisuutiset voisi mielestäni julkaista kyseisen alan asiantuntijoille suunnatuissa uutispalveluissa. Nyt meni monen aikaa hukkaan merkityksetöntä, harhaanjohtavaa artikkelia lukiessa. Julkaistusta, hämäävästä artikkelista on sekin haitta, että kun seuraavaksi googlaan sanaa humala ja humulone, hakukone näyttää ekana linkit Uuden Suomen sivuille ja varmaan myös maamme iltalööppisanomiin.

Uutisista ja artikkeleista puuttuu nykyään sisältöä. Niitä vain ’generoidaan’. Huonosta laadusta syytetään kiirettä ja kilpailua asiakkaista. No, mutta jos on kiirettä, palkatkaa lisää työntekijöitä ja lopettakaa poispotkiminen! Ja jos on puutetta laadusta, palkatkaa enemmän laadukkaita asiantuntijoita, älkääkä ulkoistusmaissa sählääviä amatöörejä!

Oluen omituisia ylistyksiä pulpahtaa mediaan tämän tästä.
Omissa käytännön yksilökokeissa en ole etenkään suomalaisella lisäentsyymeillä kiihdytetysti käytetyllä ”oluella” muita terveysvaikutuksia, kuin löysän vatsan, ja suuremmilla annoksilla kaamean kankkusen.
http://www.iltalehti.fi/elintavat/2012091416058035_el.shtml

http://www.makuja.fi/artikkelit/juomat/nyt-se-on-todistettu-olut-voi-parantaa-urheilusuoritusta/

http://www.tekniikkatalous.fi/innovaatiot/tiede/tutkimus+osoittaa+kahden+kaljan+jalkeen+luova+ongelmanratkaisu+sujuu+paremmin/a798884

”Mitä hyötyä tai edes viihdearvoa US:n huolimattomasta miniuutisesta oli kellekään?”

Hyötyä? Noiden tarkoitushan on kalastella maksimaalisesta klikkauksia ja sitä kautta tulorahoitusta koko nettilehti-himmelille. Ja sehän onnistuikin mainiosti esim Tiinan tapauksessa. Job well done!

Hei Tiina ja kiitos palautteesta. Otamme sitä mielellämme vastaan myös suoraan toimitukseen.

Pyrimme tiedeuutisissamme yhdistämään sopivalla tavalla kiinnostavuuden ja tietojen todenperäisyyden. Ensimmäinen käytäntömme on kaivaa käsiteltävästä tutkimuksesta kopio toimituksen nähtäville.

Aina tämä ei onnistu ja joudumme turvautumaan muihin lähteisiin esim. toisiin lehtiin. Tässäkin tapauksessa varmistamme silti, että tutkimus on julkaistu jossain merkityksellisessä yhteydessä. Pyrimme aina myös linkkaamaan sähköisiin lähteisiin.

Olut-uutisessa ei toimittu täysin käytäntöjemme mukaan.

Päivitimme uutista tänään ja otimme mukaan myös toisen lähteen. Näin juttu täyttää kriteerimme lyhyeksi tiedeuutiseksi.

Jokaisesta aiheestahan emme voi kirjoittaa monisivuista reportaasia, vaan toisinaan kirjoitamme niistä myös lyhyitä sähkepätkiä kiinnostavista tutkimustuloksista. Linkkien kera tietenkin, jotta kiinnostuneet voivat jatkaa aiheen parissa pidempääkin.

Hyviä lukuhetkiä tiedejuttujemme parissa!

Teemu Kammonen
Kehityspäällikkö
Uusi Suomi

”Olutta pitäisi nimittäin juoda kerrallaan noin 30 tölkillistä, jotta humulonimäärä olisi tarpeeksi suuri vaikuttaakseen flunssaan.”
Ja ellei tuolla reseptillä lähde flunssa, niin lähtee ainakin vaimo.