Flunssa lähtee oluella?

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Lehtien nettiuutiset tuntuvat välillä kovin häthätää kasaan kursituilta. Erityisesti kiire näkyy tiedettä ja tutkimusta käsittelevissä uutisissa: alkuperäinen uutinen tai vaikkapa tutkimustiedote vaatisi aikaa vievää syventymistä. Kun aikaa ei ole, uutisen kärjeksi nostetaan ensimmäinen mahdollinen huomiota herättävä seikka. Lukijalle tiede näyttäytyy kummallisten tutkimusaiheiden ja kohulöytöjen kavalkadina.

”Tutkijat löysivät yllättävän keinon torjua flunssaa”, kertoo Uusi Suomi. Lehden uutinen kaikessa lyhyydessään kuuluu näin: ”Olut voi auttaa talven nuhaa pysymään poissa, väittää uusi japanilaistutkimus, kertoo brittilehti Daily Mail. Sapporo lääketieteellisen yliopiston tutkijoiden mukaan humalan ja yhdiste humulone on tehokas respiratory suncytial -virusta eli RS-virusta vastaan, Daily Mail kertoo. RS-virus aiheuttaa hengitystieinfektioita. Tauti alkaa yleensä nuhana, minkä jälkeen voi nousta korkea kuume.”

Kovin monta taustatutkimus-, kirjoitus- ja oikolukuminuuttia toimittaja ei ole tuohon voinut käyttää.

Uutinen on lainattu Daily Mailista, jossa asiasta on kerrottu suomalaista lehteä pidemmin. Valitettavasti myös Daily Mail on huolimaton eikä linkitä juttuunsa alkuperäistä tutkimusta.

Daily Mailin uutisen sisältö on suunnilleen tällainen:

Sapporon lääketieteellisessä yliopistossa työskentelevän tutkimusryhmän mukaan eräästä oluen sisältämästä yhdisteestä, humulonista, saattaa olla apua talviflunssia vastaan.

Humuloni on peräisin oluen valmistukseen käytettävästä humala-kasvista. Se vaikuttaisi heikentävän RS-viruksia sekä kantavan samantapaisia anti-inflammatorisia, siis tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia kuin vaikkapa tulehduskipulääkkeet.

RS-virus on ajoittain laajojakin hengitystie-infektioepidemioita aiheuttava virus, joka voi olla erityisen vaarallinen muun muassa vastasyntyneille. Sitä vastaan ei ole rokotetta.

Japanilainen olutpanimo on alkanut suunnitella ruokia, jotka sisältäisivät suuren määrän humulonia. Olutta pitäisi nimittäin juoda kerrallaan noin 30 tölkillistä, jotta humulonimäärä olisi tarpeeksi suuri vaikuttaakseen flunssaan.

*

Tuo viimeinen yksityiskohta ei tietenkään ole kovin raflaava nettiuutista ajatellen.

Mitä tarvittaisiin? Vähemmän uutisia, vähemmän turhaa tai harhaanjohtavaa uutisointia, enemmän huolellisuutta? Mitä hyötyä tai edes viihdearvoa US:n huolimattomasta miniuutisesta oli kellekään?