Ex-presidentti ja kreationisti, suuret suomalaiset tieteentekijät

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

”Suomen tunnetuin tieteentekijä” Esko Valtaoja pohti hyvin tieteen henkilöityimistä Ylen haastattelussa. ”Tieteen henkilöityminen näyttää olevan yksi tehokas tapa luoda positiivista suhtautumista tieteeseen, ja siksi eskovaltaojia tarvitaan lisää kasvattamaan tieteen suosiota ja muistuttamaan sen merkityksestä”, hän sanoo.

Valtaoja tosiaan nousi kärkisijalle tuoreen Tiedebarometrin osiossa, jossa suomalaisilta kyseltiin heidän muistamiaan tutkijoita.

Esko Valtaoja mainittiin Tiedebarometria varten tehdyssä kyselyssä kaikkiaan 129 kertaa, joka on enemmän kuin muiden tieteenharjoittajien maininnat yhteensä. Toiseksi eniten mainintoja sai Linus Torvalds (17). Muita olivat Pekka Himanen (13), Kari Alitalo (10) ja Jaakko Hämeen-Anttila (9).

Vähintään neljä mainintaa saaneiden joukossa olivat Bengt Holmström, Seppo Ylä-Hettuala, Kari Uusikylä, Ilkka Hanski, Outi Hovatta, Liisa Keltikangas-Järvinen, Markku Kulmala, Helena Ranta, Mirja Salkinoja-Salonen ja Kari Enqvist.

On huvittavaa, että kreationismistaan tunnettu terveyskeskuslääkäri Pekka Reinikainen saa yhtä monta mainintaa (3) kuin fyysikko Syksy Räsänen. Entä onko Martti Ahtisaari tieteenharjoittaja?

Kuten Valtaoja itsekin toteaa, hänen kärkisijansa ei suinkaan johdu siitä, että ihmiset tosiaan olisivat tutustuneen hänen tutkimuksiinsa. Valtaoja on ennen kaikkea tuttu naama: näkynyt televiossa ja valtamedian lehdissä. Valtaojan kolumneja jaetaan ahkerasti somessa. Mutta kuka edes tietää, mikä Valtaojan tarkka tutkimusala on?

Entä voiko Linus Torvaldsia pitää tieteenharjoittajana?

Tieteellä ei ole julkisuudessa tieteentekijän kasvoja vaan julkkiksen kasvot. Tämä on toki itsestäänselvyys. Ja kuten Esko Valtaoja toteaa: tiede tarvitsee kasvoja. Ihmisiin personoituva ilmiö kiinnostaa toisia ihmisiä enemmän kuin abstrakti tiedonhankintajärjestelmä, jota tiede sisimmiltään on.

Silti joskus harmittaa, että nimenomaan tieteessä kunnostautuneita ei suuri yleisö huomaa. Omalla tutkimusalallani suurimpia suomalaisia tieteentekijöitä olivat (ja ovat edelleen, kvg) Päivi Peltomäki ja Albert de la Chapelle. Peltomäkeä ei tunne Wikipediakaan, vaikka hän on siteraatuimpia suomalaisia naistutkijoita maailmalla.

Kuka teistä on kuullut heistä?

Mutta niinhän se on, että tiede palkitsee tekijänsä jollain muulla kuin julkisuudella.