Etävanhemmuus on vaarallisempaa kuin yö ilman äitiä

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Ilta-Sanomat uutisoi muutama päivä sitten brittipsykologin väitteen, että yksikin yö etävanhemman luona voi vahingoittaa leikki-ikäistä lasta. Siis yksikin yö.

”Psykologi ja vanhemmuusasiantuntija” Penelope Leach on nostattanut tunteita kotimaassaan väittämällä myös, että vain äiti hoitaa lapsiaan tarpeeksi sitoutuneesti. Hän on sitä mieltä, että isät eivät välitä lapsistaan tarpeeksi.

Leach ansaitsee tietysti kaiken älämölön, jonka vastaansa saa. Psykologi, joka käytännössä kieltää koko etävanhemmuuden ja pyrkii etävanhempien ja lapsien erottamiseen, on pudonnut täysin kärryiltä ihmisten arjesta. Avioerot ja muuhun kuin perinteiseen ydinperheeseen syntyvät lapset ovat tätä päivää pysyvästi – ja ovat oikeasti kuuluneet ihmiselämän moninaisiin variaatioihin jo ties vaikka kuinka kauan.

Psykologin olisi hyvä keskittyä siihen, millä tavalla lapsen ja hänestä erossa elävän vanhemman suhdetta tuetaan. Eiköhän etäisten isien aikakausi ole jo nähty.

Leachin kanssa samantapaisia puheenvuoroja, aavistuksen lievempinä tosin, on Suomessa käyttänyt professori Liisa Keltikangas-Järvinen. Hänen mielestään pienen lapsen pitäisi asua vain yhdessä kodissa.