Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Etävanhemmuus on vaarallisempaa kuin yö ilman äitiä

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 20.6.2014 08:36
Ilta-Sanomat uutisoi muutama päivä sitten brittipsykologin väitteen, että yksikin yö etävanhemman luona voi vahingoittaa leikki-ikäistä lasta. Siis yksikin yö. ”Psykologi ja vanhemmuusasiantuntija” Penelope Leach on nostattanut tunteita kotimaassaan väittämällä myös, että vain äiti hoita...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Pääsetkö käsiksi Leachin alkuperäiseen julkaisuun? Siinä toivottavasti esitellään ”kiistattomat todistukset” yksityiskohtaisesti.

Jos psykologi ei ole vaivautunut raportoimaan kiistattomia todisteitaan tieteellisissä aikakauslehdissä, niitä tuskin on olemassa.

Olen itsekin todennut jossain vaiheessa olevani etävanhempi, vaikkakin lapset puolet ajasta ja usein enemänkin asuvat luonani. Lasten menoista maksan puolet(sekä hankin puhelimet yms.), mutta esimerkiksi lapsilisät ja virallisemmat kirjeet, menevät aina ns.lähi-vanhemmalle. Myöskään en voi vaikuttaa millään lailla lasten mahdollisiin asuinkunnan muutoksiin. Mikäli lähi-vanhempi saa päähänsä muuttaa satojen kilometrien päähän, en voi asialle mitään. Usein tuntuukin, että on täysin ”lähi-vanhemman” hyvän tahdon varassa. Onneksi asiat ovat sujuneet hienosti nämä kuusi vuotta, mutta kuka tietää mitä tapahtuu kolmen vuoden päästä. Esimerkiksi huoltajuus-sopimus on täysin turha, eihän sitä ole sanktioitu. Todetaan vain, että sopimusta on rikottu..ja siinä se.

Koomisin esimerkki näistä vanhemmuus asioista on silti, että elatusmaksuja voi vaatia mikäli etävanhemman tulot ovat huomattavasti korkeammat kuin lähi-vanhemman. Eli jos minulla palkka tulevaisuudessa nousee, entinen puolisoni voi vaatia yhteishuoltajuudesta huolimatta elatusmaksuja tulojeni mukaan. Entäpä sitten jos olet maksanut x määrän vuosia elatusmaksuja ja paljastuukin, ettei lapsi edes ole sinun. Saako ”lähi-vanhempi” petos-syytteen ja sinä rahat takaisin? Eipä taida saada.

Eli voidaan siis todeta, ettei yhteishuoltajuus asiaa Suomessa ole toistaiseksi noteerattu juridisesti millään tasolla. Sitä ei oikeasti ole olemassa. Etävanhempien on turha vaatia oikeuksia, koska heitä ei ole oikeasti olemassa.

Tilastoja katsellessa ja isien oikeusturvaa mietiskellessä, tulee mieleen, ettei lasten teolle ole kuin huonoja aikoja, eikä ole mitään järkeä niitä hankkia. Jotenka kaikki ajat ovat yhtä hyviä. Ovat parasta, mitä minulle on koskaan tapahtunut.

P.S. Yle Fem kanavalta tuli hyvä ohjelma eilen torstaina aiheen tiimoilta, Kaksoiselämää. Näissä keskusteluissa usein unohtuu, että lapset ne itkee yöllä, kun vanhemmat hakevat itseään ja vapauttaan.

Tarkemmin ajatellen väite ”tietyn ajan ero siitä vanhemmasta, jonka luona lapsi asuu, voi haitata lapsen aivojen kehitystä” voi hyvinkin pitää paikkaansa. Aivan vastaavasti kuin väite ”tietyn ajan ero siitä vanhemmasta, jonka luona lapsi ei asu, voi haitata lapsen aivojen kehitystä” voi pitää paikkaansa. Varmaan on sekä sellaisia etä- että lähivanhempia, jotka eivät stimuloi lastensa aivojen kehitystä parhaalla mahdollisella tavalla.