Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Erään pussipirun ikuinen elämä

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 18.2.2012 09:10

Syöpä ei tartu – näin meille on opetettu. Syöpäalttius voi toki periytyä, ja yksilöstä toiseen leviävät korkeintaan syöpää aiheuttavat virukset. Muutamassa harvassa tapauksessa syöpäsolut ovat tarttuneet äidistä sikiöön tai siirretystä elimestä sen uuteen omistajaan.

Nisäkkäiden joukosta löytyy kuitenkin ainakin kaksi ihan oikeasti yksilöstä toiseen tarttuvaa syöpää. Toinen esiintyy koirilla, toinen pussiahmalla eli tasmaniantuholaisella (tai pussipirulla). Molemmassa tapauksessa tauti leviää eläimestä toiseen kokonaisina soluina, ja molemmissa tapauksissa syöpä on yhden yksilön normaaleista soluista kehittynyt.

Koirien CTVT (canine transmissible venereal tumor tai stickerin sarkooma) on sukupuolielinten ja peräsuolen alueella viihtyvä kasvain, jota löytyy koirilta ympäri maailmaa. CTVT tarttuu yleensä sukupuoliteitse, mutta myös muunlaisista kosketuksista.

Tauti havaittiin jo 130 vuotta sitten. Alun perin sen ajateltiin leviävän virusten välityksellä. Esimerkiksi ihmisen kohdunkaulansyöpä aiheutuu sukupuoliteitse tarttuvasta papilloomaviruksesta. Vuonna 2006 CTVT:n tartuntatapa kuitenkin selvisi: se leviää koirasta toiseen elävinä kasvainsoluina.

Geneettisissä tutkimuksissa varmistui, että ympäri maailmaa löydetyt CTVT-kasvaimet ovat kaikki samaa alkuperää. Ne ovat koiran tai suden soluja, ja solukko on siis eräänlainen loinen, joka leviää koirasta toiseen, eikä se ole peräisin kantajansa omista kudoksista. Laboratorioissa CTVT:tä käytetään tutkimusmallina sille, miten syöpä lähtee tunkeutumaan ympäröivään kudokseen.

Tutkijoille on toistaiseksi pitkälti hämärän peitossa, miten CTVT onnistuu selviämään isäntäkoiran immuunipuolustuksen hyökkäyksistä. Luultavasti kasvainsolut erittävät proteiineja, jotka hillitsevät immuunipuolustuksen toimintaa.
Jonkin verran pelkoa on herättänyt se, että tauti leviäisi uhanalaisiin susikantoihin.

Pussiahmalle tarttuva syöpä onkin ollut kohtalokas. Muutenkin erittäin uhanalainen kanta on pienentynyt tiheimmillä esiintymisalueilla jopa 90 prosenttia muutaman vuoden aikana.

Pussiahman tarttuva syöpä esiintyy pään ja kasvojen alueella ja leviää yksilöstä toiseen syljen ja puremien kautta.

Myös pussiahman syöpä onnistuu välttämään immuunipuolustuksen. Ehkä sisäsiittoisen kannan heikentynyt immuunivaste ei erota syöpäsoluja kehon omista soluista. Syöpä tuntuu myös saavan heikomman otteen joidenkin tiettyjen alueiden ahmoista. Niiden puolustuskyky voi olla poikkeuksellisen hyvä tai alueelle levinnyt syöpäkanta jollain tapaa erilainen kuin muualla.

Eroja selvitellään geenitekniikan avulla, ja tavoitteena on kehittää rokote, jolla pussiahmat saataisiin suojattua syövältä.

Pussiahman tarttuva syöpä on nuorempi kuin koiran vastaava: se on erkaantunut alkuperäyksilöstään noin 16 vuotta sitten. Kyseistä naarasyksilöä tutkijat nimittävät ”kuolemattomaksi piruksi” – sen soluthan elävät ja leviävät edelleen muissa pussiahmayksilöissä.

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

En usko pätkääkään yllä olevasta. Liian mutkikasta minulle joka myös olen biologi ja lääkäri.

Minä uskon kaiken ylläolevan, enkä ole edes lääkäri.

Puheena olevasta asiasta on kirjoitettu aiemminkin ja muuallakin, mm. näissä tekstissä linkitetyissä paikoissa, jotka edustanevat jopa vielä suurempaa tieteellistä prestiisiä kuin Suomen Kuvalehti konsanaan.

Jos nyt pussiahmalle lajina kävisikin kalpaten, jää meille kuitenkin sympaattinen sarjakuvahahmo Taz:

http://www.youtube.com/watch?v=-5zELTa9Ris

Eikös se ikuisuus pääty sukupuuton myötä, joka ko tapauksessa on aika lähellä?
Sinänsä mielenkiintoista ettei ihmiselle ole kehittynyt tuollaista suoraan solutasolla siirtyvää syöpää, esim sukupuoliyhteyden kautta ”hyppäävää”. Tai ehkäpä onkin, mutta emme vain tiedä sitä, vielä…

”Eikös se ikuisuus pääty sukupuuton myötä, joka ko tapauksessa on aika lähellä?”

Niin, monesti luontoon viitataan aivan kuin siellä olisi kaikki aina täydellisessä balanssissa ja harmoniassa. Jo tuo syöpä tuhoaa pussiahmat niin siinä kyllä aiheuttaa myös oman sukupuuttoon kuolemisensa.

Ihan yhtä ”tyhmä” se luonto on kuin ihmiskuntakin, jos kokonaisuudelle hyvä asia on haitallinen yksilölle niin ei se kyllä koskaan luonnossa käy toteen

Kun pussiahman tarttuva syöpä on aika uusi ilmiö, niin ei liene suuri ihme, jos vastaavanlaisia tarttuvia syöpiä alkaa esiintyä muillakin nisäkäslajeilla. Kauhulla voimme odottaa, milloin ensimmäinen versio löytyy ihmisistä. Tuskin sitä edes tarvitsee vuosisatoja ihmetellä, koska otsonikerros vuotaa, säteilevää materiaalia löytyy yhä useammasta paikasta, tartuntaa aiheuttavat mikrobit jatkavat kehitystään ja leviävät nopeammin laajemmalle, raskasmetallit myrkyttävät juomavedet, saasteita saa keuhkon täydeltä ja epämääräisiä, keinotekoisia kemikaaleja löytyy ruoasta, vaatteista ja kosmetiikasta.

Todennäköisesti on vain ajan kysymys, milloin sosiaalinen, tiiviistä asumisesta pitävä ihmislaji on saanut riesakseen mutatoituneen syöpäsolun, joka on hanakka tarttumaan. Ehkäpä joku mallintaja voi peräti laskea tuon todennäköisyyden, kunhan syöpätartunnat alkavat yleistyä eri eläinlajeilla.

10, 9, 8… Hyvä kommentti! Uskoisin että tarttuvaa syöpää löytyy eläinkunnasta paljon enemmänkin kuin nämä kaksi tapausta. Koiran taudit tunnetaan hyvin läheisen suhteen takia ja pussiahma taas on ollut suurennuslasin alla uhanalaisuutensa takia (jonka alkuperäinen syy ei ole syöpä vaan ihmiset ja dingot). Kaikkia lajeja ei näin hyvin tunneta.