Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Elävää kuvaa sääksenpesältä

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 28.4.2012 06:02

Löysin internetistä ohjelman, jota jaksaisin katsella loputtomiin. Kyse on 24/7-pyörivästä tosi-tv:stä – virolaisesta sääksipariskunnasta. Luvassa liikkuvaa kuvaa ja ääntä – tänään on näkynyt paljon myös seksiä ja syömistä. Sääkset (tai ainakin pesä) löytyvät täältä: http://pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html

Suomalaiset Hailuodon sääkset eivät valitettavasti välity nettiin yhtä vaikuttavasti kuin virossa pesivät lajikumppaninsa.

Sääksi eli kalasääski on jostain syystä monelle tuntematon lintu. Eihän sitä tietenkään kovin usein pääse näkemään, mutta ehkä sääksi ainoana pelkästään kalastavana petolintunamme jää helposti muistamatta. Ja kyllä niitä myös näkee: viimeksi näin sääksen pari päivää sitten lekuttelemassa joen yllä aivan Porvoon moottoritien tuntumassa.

Minusta sääksi on petolinnuistamme kaunein: sen sulavalinjainen, jopa lokkimainen olemus, juovikkaat kasvot ja lähes mustavalkoiselta näyttävä vatsapuoli tekevät linnusta varsin tyylikkään.

Vaikka sääksetkin kärsivät aikoinaan mm. DDT:n aiheuttamista lisääntymisongelmista, kanta on ilmeisesti ollut nyt kasvamassa. Suomessa pesii noin 1 200 sääksiparia. Ongelmana on pesäpuiden löytäminen: sääksi haluaa pesiä latvan päällä, ja raskas pesä vaatisi alleen tukevan pöytälatvaisen käkkyrämännyn, joita metsätalous ei suosi. Pesäpaikkapulaa on helpotettu keinotekoisilla pesälavoilla, ja ne tuntuvat kelpaavan sääksille hyvin.

Sääksi on minulle merkityksellinen lintu. Olin kesällä 1999 vaeltamassa Vienan Karjalassa Venäjällä. Kesä oli hyvin kuuma, ja ylitimme erästä upottavaa, tunkkaista ja hyttysten valloittamaa lettoa tuskallisen kauan. Keskellä lettoa oli sääksien pesä. Lintujen ylväs olemus ja vihlovat huudot sekä suon loputtomuus jäivät mieleeni, ja muutama vuosi myöhemmin kirjoitin sääksilettoon pohjautuvan novellin. Voitin sillä Martti Joenpolven novellikilpailun, mikä oli kirjailjanurasta unelmoivalle todella suuri asia. Novelli ”Sääkset” oli lopulta mukana myös Runebergin palkinnon voittaneessa novellikokoelmassani En tunne sinua vierelläni.

Hyviä katseluhetkiä!

jpg

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Kiitos Tiina Raevaara

Lähetin linkin bridgekaverille Kanadaan, hänen veljentyttärensä yhtyy näihin kiitoksiin.

Veikko

Kiitokset mukavista raporteista! Sääksi on suosittu myös alla olevassa keskustelussa. Antamaasi linkkiä on jo käynyt kurkistamassa pitkälti yli 5000 lukijaa. Keskustelussa on ollut huolta yhden poikasen tulevaisuudesta. Se on jostakin syystä aika tavalla kahta muuta pienempi. Kuinka se tulee selviytymään kun poikasten on kohta aika jättää pesä ja harjoitellaan lentämistä? Hoitaako emo myös sen lentokuntoon?

http://portti.iltalehti.fi/keskustelu//showthread.php?t=758007