Eläimenkin hoidossa on lumevaikutus läsnä

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Verkossa on tänään jaettu ahkerasti Tuomas Enbusken blogitekstiä, jossa hän pohtii eläinten hoitamista homeopatialla.

”Uskomatonta! On olemassa vielä jotain homeopatiaa hyödyttömämpää”, Enbuske otsikoi tekstinsä, ja esittää siis, että eläinten hoitaminen homeopatialla on normihomeopatiaakin turhempaa, koska eläin ei ole altis lumeelle.

”Ihmisten homeopatialla on sentään jonkinsorttinen lumevaikutus, joka johtuu mm. siitä, että suurin osa sairauksista paranee itsestään ja se on helppo pistää homeopatian piikkiin. Toinen tärkeä puoli on se, että homeopaatit ovat usein empaattisia ja tuntuvat kuuntelevan asiakkaitaan.  Suurin osa asiakkaista halua kuitenkin vain huomiota ja tulla otetuiksi vakavasti. Mutta koirat ovat tässä asiassa ihmisiä fiksumpia. On nimittäin mahdotonta, että he kokisivat minkäänlaista lumevaikutusta. Eiväthän ne tajua, miksi niiden suuhun ruiskutetaan täysin hyödytöntä vettä”, selittää Enbuske ajatustaan hieman pidemmin.

Olen Tuomas Enbusken kanssa täsmälleen samaa mieltä homeopatian turhuudesta.

Kaikesta en kuitenkaan ole samaa mieltä: lumevaikutuksella on nimittäin iso rooli eläinten hoidossa. Sitä ei kannata laskea ulos kuvioista, sillä muutenhan jokainen homeopaattinen ”tutkimus”, jossa hoidolla näyttää olevan tehoa, voitaisiin samoin perustella tutkimusasetelmaltaan lumevapaaksi.