Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Ei uskomushoitoja minun sote-uudistukseeni, kiitos!

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 2.2.2016 10:46
Viime aikoina olen huolestuttavasti törmännyt puheenvuoroihin, joissa on ehdotettu uskomushoitojen ottamista osaksi ”virallista” terveydenhuoltoa tai ainakin tunnustetuksi täydennykseksi lääketieteellisille hoidoille. Uskomushoitoja kannattavien omissa piireissä tällainen halu on tietenk...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

”Julkinen terveydenhuolto tarvitsee Suomessa lisää lääkäreitä ja resursseja, ei tehottomia hoitoja.”

Tämä auttaisi myös henkilökuntaa jaksamaan paremmin.

”Julkinen terveydenhuolto tarvitsee Suomessa lisää lääkäreitä ja resursseja, ei tehottomia hoitoja.”
Julkisen terveydenhuollon tehottomuus on helppo hoitaa lisäämättä lääkäreitä ja resursseja.
Ensinnäkin julkisen puolen keskussairaaloiden ja yliopistosairaaloiden lääkärit (osa) tekevät täydellä palkalla vain puolipäivätyötä.

Katsoin netistä muutamia sairaaloita ja kas kummaa, samat lääkärit ovat jo iltapäivällä Terveystalolla , Mehiläisessä ym pitämässä yksityisvastaanottoa. Parhaimmat ehtivät Helsingistä Lahteen, Kouvolaan ja yksi jopa Tallinnaan.

Soteuudistuksen myötä tästä on tehtävä loppu. Julkisen puolen jonot ovat ohi jos siellä henkilöstö pysyy edes koko työpäivän. Jos joku haluaa ja jaksaa leikata vielä yksityispuolella niin hänen on hankittava sivutoimilupa ja palkka tehtyjen tuntien mukaan. Osa lääkäreistä voi sitten olla kokonaan yksityispuolella jos uskoo potilaita riittävän.

Sairaaloiden byrokratiaa lisää tehottomat atk-järjestelmät, jotka ei tunne toisiaan. Lääkärit eivät tunne sähköisiä reseptejä. Lääkärin ammatin harjoittamiselle pitää panna ikäraja. Hoitovirheisiin pitää tarttua.

Mikäli muistan oikein niin vuosia sitte Kuopion Yliopistosairaalan professori väitti että puolet joutaa pois tehottomuuden takia. No hänet vaiennettiin.

Mikäli tätä on vaikea toteuttaa niin tarjoudun sen tekmään. Minulla on varaa ottaa lääkäriliiton ja tehyn arvostelun vastaan.

Googlasin vähän tuota Pauliina Aarvaa ja en usko että hänen puheensa ovat kovinkaan suuri riski SOTE-uudistukselle. Menee horoskooppiosastolle, joihin tietysti niihinkin monet naiset uskovat.

Se onkin jännä juttu, miten nuo höpsismit kolahtavat juuri naisiin. Ette usko vai? Katsokaa vaikka täältä homeopaatteja:

http://www.homeopaatit.fi/category/helsinki/

Eipä ihan heti tule miehen nimeä vastaan.

Saa tietysti pohtimaan mm sitä että onkohan naisten äänioikeus ollenkaan järkevä asia?

Tietääkseni homeopatiaa ei enää ole vuosiin korvattu Saksassa sairaskassan kautta, perusteena se, ettei sen tehoa voida tieteellisesti osoittaa. Voi olla, että tämä koskee vain ns. julkisia kassoja, Saksassahan on satoja julkisia (joiden on otettava asiakkaakseen kuka tahansa) ja yksityisiä (jotka voivat valita asiakkaansa) sairaskassoja, melkoinen viidakko.

Uskomushoidot ovat usein puhdasta bisnestä, jota yhteiskunnan ei tule tukea. Potilas (maksava asiakas) maksaa mielellään, kun lääkäri tai puoskari kuuntelee osaaottavasti ja myötäilee potilaan omaa diagnoosia ja toiveita hoidosta. Jos ’hoito’ ei tehoa, palataan julkisen sektorin turviin tai vaietaan koko jutusta – jossa ei kenties edes ollut kyse mistään sairaudesta. Yksittäisiä potilaita otetaan mainostamaan hoitoa tyyliin ’Liisa sai avun x-hoidosta ja voi taas hyvin’ – kenties vielä totuuden vierestä kertoen, maksua vastaan. Sitä ei tietenkään mainoksissa kerrota, moniko potilas EI saanutkaan apua, vaan pelkästään menetti rahansa.