Ei malaria, ei aids, vaan syöpä

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Lähitulevaisuuden tuhoisin sairaus ihmiskunnalle ei tule olemaan vaikkapa malaria tai aids, vaan syöpä.

Syöpä on tavallaan hyvin vaikeasti torjuttava sairaus: kehityksen lisääntyessä syövät yleistyvät. Kun esimerkiksi elinajanodote, koulutustaso ja bruttokansantuote nousevat, lisääntyy myös sairastuminen syöpään.

Inhimillisen kehityksen indeksi, HDI, näkyy myös tarkemmin kunkin maan syöpäspektrissä eli eri syöpien osuuksissa. Korkean HDI:n maissa yleisimpiä ovat rintasyöpä, suolistosyövät ja eturauhassyöpä, joita on yhteensä kaikista syövistä puolet.

Keskitason maissa yleisiä ovat ruokatorven syöpä ja vatsa- ja maksasyöpä, jotka vastaavat yhdessä yli 60 prosentista kaikista syövistä. Matalan HDI:n maissa esimerkiksi kohdunkaulansyövän osuus on poikkeuksellisen suuri.

Kaiken kaikkiaan yleisimpiä syöpiä maailmassa ovat miesten kohdalla eturauhas-, keuhko- ja maksasyöpä ja naisilla rinta- ja kohdunkaulasyöpä. Tutkijat ennustavat, että uusien syöpätapausten määrä kasvaa vuotuisesta 12,7 miljoonasta (vuoden 2008 luku) yli 22 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä.

Suomessa syöpiä todetaan vuosittain noin 26 000, ja syöpään kuolee noin 10 000 suomalaista vuosittain. Suomalaisten syövät eivät oletettavasti juurikaan tule lisääntymään. Maailman syöpiä lisäävät ennen kaikkea kehittyvien maiden kasvavat syöpäluvut.

Mikä kehityksessä sairastuttaa?

Syöpä ei oikeastaan ole yksittäinen sairaus, vaan pikemminkin kattotermi hyvin erityyppisille sairauksille, joille on yhteistä solujen hallitsematon jakautuminen. Eri kudoksista peräisin olevat syövät saavat myös alkunsa hyvin erilaisista syistä.

Keuhkosyövän tärkeimpiä syitä on tupakointi, kohdunkaulansyövän papilloomavirus, ruuansulatuskanavan syöpiin vaikuttavat muun muassa ruokavalio ja alkoholinkäyttö, rintasyövän syyt ovat pitkälti hormonaaliset.

Korkeaan HDI:iin liittyvä synnytysiän nousu ja lapsiluvun pieneneminen nostaa riskiä rintasyöpään. Paljon punaista lihaa ja vähän kasviksia sisältävä ruokavalio nostaa suolistosyöpien riskiä. Kun ”elintasosyövät” lisääntyvät, virusinfektiosta alkunsa saavan kohdunkaulansyövän suhteellinen osuus laskee.

Myös silkka elinajanodotteen nousu vaikuttaa: kun ihminen ei kuole sylivauvana ripuliin, kolmekymppisenä aids:iin tai viisikymppisenä keuhkosyöpään, hän ehtii sairastua kahdeksankymppisenä eturauhassyöpään.

Kehitysmaissa juuri rinta-, suolisto- ja eturauhassyövät tulevat lisääntymään huikeasti.

Keuhkosyövän osuutta on vaikea ennustaa, koska sen määrään vaikuttaa suoraan se, kuinka hanakasti valtiot rajoittavat tupakointia ja savukkeiden saatavuutta. Keuhkosyövän osuus on erityisen suuri maissa, joissa elintaso on nousussa: kasvanut varallisuus antaa mahdollisuuden tupakoida, mutta valtio ei ole vielä tarttunut ongelmaan asettamalla tupakointikieltoja.

Ei tilanne kuitenkaan ole pohjattoman synkkä: syöpään sairastuneiden elinaikaodote on jatkuvasti lisääntynyt, hoidot kehittyneet ja moni elintason mukanaan tuoma syöpä, vaikkapa eturauhassyöpä, on hoitoennusteeltaan hyvä.