Ehkä ensi vuonna paradoksit katoavat

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Päättyvä vuosi oli oikein tapahtumarikas, niin kuin vuodet aina ovat. Kierroksia maailmaan toivat muun muassa eduskuntavaalit ja uuden hallituksen leikkauspolitiikka, Syyriassa jatkuva sota, ISIS ja sen terroriteot, Lähi-idän ja pohjois-Afrikan epävakautta pakenevat ihmiset.

Vuodesta jäi mieleen monenlaisia huomioita. Tässä muutamia:

  • Suomen taloudellinen tilanne on hallituksen mukaan poikkeuksellisen vaikea, mutta ei kuitenkaan niin vaikea, että ratkaisuja olisi kannattanut tehdä parhaaseen mahdolliseen tietoon turvautuen. Ehkä ensi vuonna kuullaan jo tutkijoita.
  • Maailmalla tehdään paljon töitä, jotta salametsästys saataisiin Afrikassa loppumaan. Esimerkiksi useat sarvikuonolajit ovat jo kuolleet salametsästyksen takia sukupuuttoon. Ehkä ensi vuonna Suomessa tajutaan, että jokaisen maan pitää huolehtia myös oman alueensa eläimistä, ja siksi saimaannorpan suojelussa alkaa uusi tehokausi ja suurpetojen salametsästäjät ajetaan ahtaalle.
  • Suomessa ei olla koskaan oltu näin huolissaan naisten koskemattomuudesta ja oikeudesta kulkea kadulla rauhassa. Ehkä ensi vuonna pidetään jo yleisesti tärkeänä, ettei kukaan huutele kellekään pilkkahuutoja kaduilla ja kulkuvälineissä tai lähettele sähköpostiin raiskausuhkauksia.
  • Ihmiset, jotka eniten julistavat pelkäävänsä islamistista terroria, puhuvat kuin terroristit. Ehkä he ensi vuonna huomaavat itsekin tämän ristiriidan.
  • On paljon ihmisiä, jotka valittavat, ettei Suomessa saa käydä kunnolla keskustelua maahanmuutosta. Ehkä he ensi vuonna parantavat tilannetta omalta osaltaan ja huolehtivat, ettei esimerkiksi heidän omilla Facebook-sivuillaan uhkailla tapoilla ja tuhopoltoilla.

Sosiaalisen median kautta katsottuna Suomessa on joukko ihmisiä, jotka ovat ahdistuneet maailmanmenosta niin, etteivät he voi keskittyä mihinkään muuhun kuin maahanmuuttajien tekemisten päivittelyyn. Heille toivon elämään iloa ja valoa. Maailmassa on muutakin kuin maahanmuutto. Itse olen varma, että Suomi selviää niin maahantulijoista kuin lopulta myös talousvaikeuksista.

Rentoa uutta vuotta!