Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Ehkä ensi vuonna paradoksit katoavat

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 31.12.2015 15:22
Päättyvä vuosi oli oikein tapahtumarikas, niin kuin vuodet aina ovat. Kierroksia maailmaan toivat muun muassa eduskuntavaalit ja uuden hallituksen leikkauspolitiikka, Syyriassa jatkuva sota, ISIS ja sen terroriteot, Lähi-idän ja pohjois-Afrikan epävakautta pakenevat ihmiset. Vuodesta jäi mieleen mon...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Ymmärrän hyvin Sipilän turhautumisen siitä, että ”tusinadosentit” toistelevat yksittäisten leikkausten haitallisuutta. Jos leikkauksista ei olisi mitään haittaa, sehän tarkoittaisi että rahaa on tähän saakka kaadettu kankkulan kaivoon!

Koska viimeksi tieteen edustaja on julkisuudessa vertaillut lapsiperheiltä, vanhuksilta ja vaikkapa maanpuollustuksesta leikkaamisen vaikutuksia ihan tieteellisen tiedon pohjalta?

ei, minäkään en ole kuullut. Ovatko putkitutkintodosentit niin erikoistuneita, että kukin osaa vastata vain yhteen kysymykseen? Jos näin on ja ajateeminen sivistys on unohtunut sivuraiteelle, tieteenteon tehostamisessa on kapsahdettu pahasti katajaan.

”Jos leikkauksista ei olisi mitään haittaa, sehän tarkoittaisi että rahaa on tähän saakka kaadettu kankkulan kaivoon!” Anteeksi yksinkertaisuuteni, mutta lauseen logiikka vaikuttaa hieman oudolta. Tahallista haitantekoako kaivataan? No, sitä taidettiin saada, tahallista tai sitten ei.

Kaipauksella odotan,että joku poliitikko (tai putkidosentti tai putkimies tms pätevyyden omaava henkilö), osoittaisi edes jonkun nykyisen tai aikaisemman leikkauksen tuottaneen luvatun hyödyn, ihan faktapohjalta eikä vaan sanahelinänä tai katteettomina lupauksina (esim. ”yritysverotuksen madaltaminen tuottaa 60 000 uutta työpaikkaa” -tyyliin).

Ja ei,minäkään en ole kuullut moisesta. Toiveikkaasti silti odotan, että Sipilä tai joku muu vastaava taho osaisi vastata totuudenmukaisesti vaikka vain tähän yhteen kysymykseen. Vai onko politiikan teossa mutu ynnä toiveajattelu (alhaisempia motiiveja mainitsemattakaan) ohittanut rehellisyyden isänmaan yhteisiä asioita hoidettaessa?

Ilkka: En kaipaa tahallista haitantekoa. Kritisoin sitä, että leikkauksia vastaustettaessa kuvaillaan yhden toimintaehdotuksen haittoja, mutta vain harvoin verrataan niitä vaihtoehtoisten toimintamallien haittoihin.

Jotain täytyy kuitenkin tehdä: Jos budjetti pursuaa niin pitää säästää, verottaa lisää, velkaantua, tms. Asiantuntijan pitäisi antaa päättäjille välineitä päätöksentekoon. Nimbyily turhauttaa.

Olisi hienoa saada tietoa uusista työpaikoista. Uudet työpaikat ilmaantuvat usein yksi kerrallaan (ei ole uutinen), irtisanomiset isommissa erissä (myyvä uutinen). Lisäksi uutta työntekijää rekrytoitaessa ei tavata kertoa, mitkä valtioneuvoston tekoset vaikuttivat palkkauspäätökseen.