Diktaattorit tykkäävät tieteen vääntelystä

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Vladimir Putin piti televisiossa merkillisen puheen, jossa hän selitteli omiaan Ukrainan menneisyydestä ja sen oikeutuksesta olla olemassa itsenäisenä valtiona ja kansakuntana. 

Seuraaksi hän jo komensikin joukot hyökkäämään. 

Putinin valheelliset ja omintakeiset historiantulkinnat eivät ole nykymaailmassa mikään yksittäinen ilmiö. Johtajat ovat aina pyrkineet näyttämään historian sellaisessa valossa, joka palvelee parhaiten heidän omia tarkoitusperiään. 

Äärimmillään historiaa väännellään ja käännellään niin paljon, että astutaan jo selvästi näennäistieteiden puolelle. Esimerkiksi Unkarissa valtaa pitävät populistit ovat viime vuosina hyljeksineet tieteellistä käsitystä unkarista suomalais-ugrilaiseen kieliperheeseen kuuluvana. Sen sijaan he väittävät, että unkarin kieli olisi sukua turkkilaisille kielille, ja unkarilaiset itse hunnien jälkeläisiä. Kuulostaahan se komealta. 

Jos poliitikot haluavat päättää siitä, kuinka historiaa tulkitaan, he pyrkivät myös ujuttamaan näppinsä historiantutkimukseen. Samaisesta Unkarista on vuosien ajan kuulunut uutisia siitä, kuinka yliopistot ovat menettäneet autonomiaansa. Taloudellista valtaa – ja siten valtaa siitä, mitä tutkitaan – on viety pois yliopistoilta itseltään. Sukupuolentutkimus on haluttu kokonaan lopettaa.