Body Worlds: tiedettä vai taidetta?

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Olin aamupäivällä Tiedekeskus Heurekassa seuraamassa Body Worlds -näyttelyn avajaisia. Kuuluisa näyttely koostuu aidoista, ”plastinoiduista” ruumiista ja ruumiinosista. Listasin joitain ajatuksia, joita näyttely ensikatsomalta minussa herätti.

  • Kokemus oli minulle enemmänkin taiteellinen kuin tieteellinen. En usko, että opin näyttelystä mitään, mitä en jo aiemmin ihmisruumiista tiennyt, tai saanut minkäänlaista ahaa-elämystä liittyen ihmisen anatomiaan tai fysiologiaan.
  • Sen sijaan taideteoksina surrealistisiksi taivutellut ja leikellyt ruumiit olivat vaikuttavia. Minun makuuni Heurekassa onkin ollut liian vähän visuaalisesti vaikuttavia näyttelyitä.
  • Plastinoidut ruumiinosat tai ”luonnottomiksi” asetellut kokonaiset ruumiit voisivat yhtä hyvin olla kokonaan keinotekoisia. On hyvin vaikea pitää mielessä, että ne ovat joskus olleet eläviä ihmisiä tai niiden osia.
  • Nyt näyttelyn olemassaoloa puolustetaan sen tieteellisyydellä ja terveysvalistuksellisella luonteella. En voi sille mitään, että varsinkin terveysvalistuksen korostus on minusta päälleliimattua. Näyttely tuottaa vahvan kokemuksen. Miksi sen olemassaoloa pitäisi puolustella? Onko näyttelystä vaikeampi pahastua, jos sen motiiviksi mainitaan ihmisten auttaminen?
  • Heurekan tiedotteessa sanotaan, että ”näyttelyssä pääosassa ovat lahjoittajat, jotka ovat luovuttaneet kehonsa anatomian ja fysiologian opetukseen”. En täysin ymmärrä virkkeen väitettä. Pääosassa toki ovat plastinoidut ruumiit, mutta luovuttajat olemassa olleina henkilöinä on häivytetty olemattomiin. En muistanut heidän olemassaoloaan.
  • Edllisestä oli yksi poikkeus, eli yhden ruumiin kohdalla aloin miettiä luovuttajan tarinaa. Kyseessä oli nainen, jonka kohdussa oli lähes täysiaikaisen kokoinen sikiö. Tuollaista näyttelyesinettä ei synny ilman tragediaa.
  • Jäin myös pohtimaan, olisiko vastaavien teosten teko sallittua taiteessa. Sallitaanko tieteelle enemmän kuin taiteelle? Millaisen kohun herättäisi taiteilija, joka tekisi taidetta vapaaehtoisten luovuttajien ruumiista?

Kaiken kaikkiaan vaikuttava, vaikkakin laajuudeltaan turhan pieni näyttely. Aion käydä katsomassa sen vielä pariinkin kertaan.

image

(Kuva: Heurekan kuvapankki. Copyright: Gunther von Hagens, Institute for Plastination, Heidelberg, Germany, www.bodyworlds.com)