Blogeja tutkijoille!

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Olin tänään puhumassa tutkijoille tiedeblogaamisesta.

Blogin pitäminen on tutkijoille kertakaikkisen suositeltavaa. Se tuo tutkimukselle pienen lisäannoksen näkyvyyttä ja totuttaa tutkijoita yleistajuisen tekstin tuottamiseen. Blogin voi perustaa kuka tahansa, eikä julkaisemista säätele kukaan muu kuin kirjoittajat itse.

Suuressa maailmassa tutkijat blogaavat varsin paljon, mutta Suomessa trendi on vasta alkamassa.

Yksi suomalaisten tutkijoiden pitämä blogi on Kielen kannoilla, englannin kielen vaihtelun, kontaktien ja muutoksen tutkimusyksikön eli VARIENG:n jäsenten ja vierailijoiden blogi osoitteessa http://variblog.wordpress.com.

Nostan hattua kirjoittajille. Kielentutkimus ei taida olla tieteenala, joka olisi kaikkein helpoimmin kansantajuistettavissa. Toivottavasti tutkijoiden ja tutkimuslaitosten blogit lisääntyvät muuallakin.

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta julkaisi juuri kansallisen tiedeviestinnän toimenpideohjelman. Se löytyy TJNK:n sivuilta.

Myös toimenpideohjelman voi katsoa kannustavan tutkijoita blogaamiseen: ”Tiedeinstituutioiden tulee huolehtia tutkimushenkilökuntansa tiedeviestinnän taidoista ja tarjota toimivat viestintäkanavat ja käytänteet. Näitä ovat esimerkiksi nykyaikainen verkkoviestintä ja julkiset tietokannat, joista löytyvät asiantuntijat tutkijaprofiileineen, ajankohtaiset tutkimusaiheet ja käynnissä olevat tutkimushankkeet. Tiedeinstituutioiden tulee kannustaa tutkimushenkilökuntaansa viestimään myös tutkimusyhteisön ulkopuolelle.”