Avaruusoliot uhkasivat 1950-luvun amerikkalaisia

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Kauhu- ja tieteiselokuvien kuvasto koostuu monenlaisista kerroksista. Osa kuvastosta vakiintui pelottelun keinoiksi heti elokuvahistorian alussa, ehkä sattumaltakin, osa saa alkunsa ympäröivästä ajasta ja yhteiskunnasta.

Olen jo aiemmin kirjoittanut siitä, kuinka kauhu- ja tieteiselokuvista voi nähdä, mikä maailmassa milloinkin ihmisiä pelottaa. Usein pelot liittyvät tieteeseen ja tieteen edistysaskeliin, mutta myös yhteiskunnallinen kehitys ja maailmanpolitiikan tapahtumat heijastuvat elokuviin.

Turun yliopistossa tarkastetaan huomenna 8. kesäkuuta FM Kimmo Ahosen väitöskirja Kylmän sodan pelkoja ja fantasioita. Muukalaisten invaasio 1950-luvun yhdysvaltalaisessa tieteiselokuvassa.

Väitöskirja käsittelee siis sitä, kuinka 50-luvun tieteiselokuvissa yleinen muukalaisinvaasion teema kytkeytyy Yhdysvaltain 1950-luvun historiaan. ”Avaruusmuukalaisten invaasio oli lajityypin elokuvien tyypillisimpiä aiheita, jota on sittemmin kierrätetty toistuvasti länsimaisessa populaarikulttuurissa”, Kimmo Ahonen kertoo väitöstiedotteessaan.

Ahonen käsittelee väitöskirjassaan muun muassa elokuvia Se toisesta maailmasta (The Thing from Another World, 1951) ja Maailmojen sota (The War of the Worlds, 1953).

Millaisia yhteiskunnallisia tapahtumia Ahonen sitten näkee aikakauden tieteiselokuvien taustalla?

Yksi tärkeimmistä oli kylmä sota. Invaasioelokuvat sekä lietsoivat siihen liittyviä uhkakuvia että lievensivät niitä. Kommunismissa kammotti siihen liittyvä totalitaarisuus, mutta kommunismilla harvoin uhkailtiin suoraan elokuvissa.

Yksilönvapauksia korostavan yhdysvaltalaisen ihanneyhteiskunnan uhkana elokuvissa esiintyi kollektiivisuutta ja yhdenmukaisuutta korostavia muukalaisia.

Julkinen keskustelu ja media oli muutenkin täynnä tieteiselokuvia ruokkivia aiheita: esimerkiksi lentävät lautaset ja atomipommi olivat 1950-luvulla kuohuttavia aiheita. Kohu-uutiset ja tieteiselokuvat ruokkivat toistensa suosiota.

Elokuvista ja historiasta (tai vaikka avaruusolioista ja kommunismista) kiinnostuneille turkulaisille olisi siis huomenna tarjolla akateemista tietoa aiheesta.