Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Astuvansalmen kalliomaalaukset menettivät metsänsä

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 8.8.2015 16:08
Mikkelin Ristiinassa sijaitsevat Astuvansalmen kalliomaalaukset ovat suomalaisittain varsin harvinainen ja uhanalainen kulttuurikohde. Eikä niiden erityisyys jää Suomen tasolle: maalauskokonaisuus on yksi Pohjois-Euroopan suurimpia. Astuvansalmen maalaukset koostuvat 65 erillisestä kuvasta ja ne ova...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Eikö ole mitään keinoa suojautua suojelulta? Omistamme metsää rannikolla. Naapurissa on valtion aikoinaan lunastama Linnavuori. Rantaviivaa on yli kilomeri.
Alueelle laadittu rantojensuojeluohjelma rauhoitti koko rantaviivan. Suojelu tuli pyytämättä ja yllätyksenä. Nyt sinne ei voi rakentaa mitään.

Toinen yllätys oli kun moto pysähtyi keskelle leimikkoa. Moton kartassa oli punaisella rasteroitu rauhoitusalue, josta meillä ei ollut mitään tietoa.
Soitto ympäristökeskukseen selvitti että he olivat rauhoittaneet kyseisen linnavuoren ”näkemäalueen” kysymättä maanomistajalta yhtään mitään. No, alue hakattiin koska ympäristökeskus ei suostunut ostamaan ( ei ollut rahaa) alueen puustoa.

Muita kohteita alueella on 2 vuorta ja niiden jyrkänteet, puro ja pari suota.

Astuvansalmen maalaukset ovat tuhansia vuosia vanhoja ja puusto tn mäntyä ja kuusta noin 100 vuotta vanhaa. Sadan vuoden päästä maalaukset ovat suunnilleen samanikäisiä mutta puusto taas komeaa ja hakkuukypsää.

Lönnrotin runonkeruupolkujen suojelu on aivan hölmöläisten hommaa.
Ne polut ovat jo kadonneet ja Venäjän puolella niitä ei suojele kukaan.

Naturan aikoihin koettiin suojeluinnon huippu kun ympäristökeskus valitti milloin mistäkin hankkeesta. (Ei tosi venäläisten rakennushankkeista). Viime vuosina olen huomannut että pahin into alkaa hiipua.

Näitä luetaan juuri nyt