Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Armstrongin askelet Rauhallisuuden mereen

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 25.8.2012 19:59

Neil Armstrong on kuollut. Ensimmäinen Kuun pinnalla kävellyt ihminen kuoli 82-vuotiaana. Hän menehtyi hiljattain tehdyn sydänoperaation komplikaatioihin.

Armstrong oli lentäjä, joka valittiin astronautiksi vuonna 1962. Seitsemän vuotta myöhemmin, 21. heinäkuuta 1969, hän astui Kuun pinnalle, Rauhallisuuden mereen. Apollo 11 -lento oli laukaistu Cape Canaveralista Floridasta neljä päivää aiemmin.

Vaikka olen kirjoittanut siitä, kuinka tehotonta on lähettää avaruuteen ihmisiä koneiden sijasta, Armstrongilla ja hänen aikalaiskollegoillaan on suuri merkitys. Ihmisen on pitänyt uskaltautua avaruuteen ja toiselle taivaankappaleelle, jotta avaruus ei olisi niin pelottava, vieras tai tavoittamaton. Vain tavoitettavaa kannattaa tavoitella.

Ilman ensimmäistä ihmistä Kuussa meillä ei olisi ensimmäistäkään mönkijää Marsissa.

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Pakko tähän mainostaa HBO:n hienoa sarjaa From The Earth To The Moon. Se ei keskity Armstrongiin, mutta äijän lehmänhermoisuus tulee esiin. Apollo-ohjelman aikana kuolema meinasi korjata kahdesti, Gemini 8 -lennolla ja kuumodulin laskeutumharjoituksessa, mutta kumpikaan ei ainakaan päällepäin miestä liiemmin heilauttanut. Lisäksi hän oli vielä jopa suomalaista kadehduttavan vaatimaton.

Internetin aikakautena ovat salaliittoteorioiden kylväjät saaneet kokonaan uuden foorumin disinformaation ja epäluulon tehokkaaseen levittämiseen. Muistan tältäkin palstalta paljon intohimoja herättäneen keskustelun WTC-tuhojen taustalla olleista salalitoista ja ns. viralliseen selitykseen liittyvistä epäkohdista. Samalla tavalla tästäkin tapahtumasta on omat salaliittovyyhtinsä olemassa ja en ihmettelisi, jos tuonkin Youtube-linkin yhteydessä samalla aukeamalla on tarjolla videoita siitä, kuinka kuussa käynti on pelkkää NASA:n luomaa huijausta. Etenkin jos joku asia on tapahtunut ns. pahan valtakunnassa eri Yhdysvalloissa.

Niin Neil Armstrong kuin hänen kollegansakin olivat koelentäjien parhaimmistoa. Aivan käsittömättömän kovahermoisia ja taitavia hemmoja. Nykyaikana tuollaista riskinottoa ei voitaisia mitenkään hyväksyä. 1960-luvulla asiat olivat kuitenkin toisin ja nuo inhimillisen suorituskyvyn äärirajoilla toimineet ihmiset tekivät unelmista totta – ilman ainoatakaan ihmisuhria!
Yksi varhaisimmista lapsuudenmuistoistani on tuo Apollo 11 lennon kuuhun laskeutumisen seuraminen suorana TVstä, joka oli kaikkine vaikeuksineen enemmän kuin uskomaton suoritus.
RIP, Neil.

Mikä minua hämmästyttää, on se ’pomppimisen’ oppiminen – heti, ilman ainutta pyllähtämistä?

Kun lapsi oppii kävelemään niin seuraavaksi se opettelee pomppimaan ja joskus sen jälkeen se oppii myös puhumaan.

Tässä järjestyksessä…tiedoksi vaan kun siitä näyttää olevan epäselvyyttä.