Ammattimainen aamunavaus ei syrji ketään

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Oululaisen Pitkäkankaan koulun toiminta johti apulaisoikeusasiamiehen huomautukseen, koska koulussa oli pidetty silloin tällöin uskonnollisia päivänavauksia ilman, että oppilaille oli tarjottu vaihtoehtoista toimintaa päivänavauksen ajaksi.

Ylen uutisessa koulun rehtori kertoo, että  uskonnollisia aamunavauksia on järjestetty noin kerran kuussa ja ”ne ovat sisältäneet lauluja, virsiä, runomuotoisia rukouksia tai siunauksen työpäivään”.

Rehtori itse ei ymmärrä, mitä moitittavaa tällaisissa aamunavauksissa on – eikä apulaisoikeusasiamies antanutkaan huomautustaan itse avauksista vaan vaihtoehtoisen toiminnan puutteesta ja siitä tiedottamisesta.

Aamunavaukset alkavat jokapäiväisenä rutiinina olla historiaa. Monessa koulussa niistä on luovuttu käytännössä kokonaan. Oman yläasteelaiseni mukaan heidän koulussaan aamunavauksia on kerran kahdessa viikossa.

Päivittäinen aamunavaus on ollut varsinainen sisällönsyöjä. Omina kouluaikoinani, myös sellaisina, kun olen ollut koulussa sijaisopettajana, vastuu aamunavauksista oli jaettu opettajille vuorolistana.