Aleksis Kivi kuoli. Taas.
Millainen asia voi nousta uutiseksi?
Tänään sellaiseksi nousi Aleksis Kiven kuolinsyy. Käsittääkseni asiassa kunnostautui uutislehdistä ensimmäisenä Hesari, joka tosin käytti lähteenään Kemia-lehteä (jonka aihetta käsitellyttä numeroa en valitettavasti löydä).
Uutinen oli siis se, että kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven kuolinsyy saattoi olla borrelioosi, puutiaisten levittämä bakteeritauti. Teoria on kehitelty Kiven oireista kerrottujen kuvausten perusteella. Kivi myös piti luonnossa vaeltelusta, ja sieltähän punkit tarttuvat.
Aihe on hyvin ajankohtainen: tänään on Aleksis Kiven ja samalla myös suomalaisen kirjallisuuden päivä. Ilta-Sanomissa korostettiin, että ”kansalliskirjailijan kuolinsyystä on kiistelty vuosikymmeniä” ja pohdittiin, ”selvisikö arvoitus vihdoinkin?”
Lyhyesti sanottuna lehdissä asia on esitetty niin, että juuri nyt, sopivasti Aleksis Kiven päivänä, on ehkä viimeinkin esitetty uskottava syy kirjailijan vuonna 1872 tapahtuneelle kuolemalle.
Kuinka ajankohtaisesta löydöstä tosiasiassa oli kysymys? Kemia-lehdessä teoriasta oli kertonut korva-, nenä- ja kurkkutautien professori Anne Pitkäranta. Mutta kas: hän näyttää kirjoittaneen asiasta yhdessä Erkki Hopsun kanssa Lääkärilehteen jo vuonna 2001. Siis kymmenen vuotta sitten.
Ainakin Turun Sanomat sekä Tiede-lehti näyttävät tuolloin myös uutisoineen asiasta. Edellisen kerran muistan törmänneeni teoriaan Tieteessä tapahtuu -lehden sivuilla muutama kuukausi sitten.
Eli missä oli uutinen?