Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Aleksis Kivi kuoli. Taas.

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 10.10.2011 20:45

Millainen asia voi nousta uutiseksi?

Tänään sellaiseksi nousi Aleksis Kiven kuolinsyy. Käsittääkseni asiassa kunnostautui uutislehdistä ensimmäisenä Hesari, joka tosin käytti lähteenään Kemia-lehteä (jonka aihetta käsitellyttä numeroa en valitettavasti löydä).

Uutinen oli siis se, että kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven kuolinsyy saattoi olla borrelioosi, puutiaisten levittämä bakteeritauti. Teoria on kehitelty Kiven oireista kerrottujen kuvausten perusteella. Kivi myös piti luonnossa vaeltelusta, ja sieltähän punkit tarttuvat.

Aihe on hyvin ajankohtainen: tänään on Aleksis Kiven ja samalla myös suomalaisen kirjallisuuden päivä. Ilta-Sanomissa korostettiin, että ”kansalliskirjailijan kuolinsyystä on kiistelty vuosikymmeniä” ja pohdittiin, ”selvisikö arvoitus vihdoinkin?”

Lyhyesti sanottuna lehdissä asia on esitetty niin, että juuri nyt, sopivasti Aleksis Kiven päivänä, on ehkä viimeinkin esitetty uskottava syy kirjailijan vuonna 1872 tapahtuneelle kuolemalle.

Kuinka ajankohtaisesta löydöstä tosiasiassa oli kysymys? Kemia-lehdessä teoriasta oli kertonut korva-, nenä- ja kurkkutautien professori Anne Pitkäranta. Mutta kas: hän näyttää kirjoittaneen asiasta yhdessä Erkki Hopsun kanssa Lääkärilehteen jo vuonna 2001. Siis kymmenen vuotta sitten.

Ainakin Turun Sanomat sekä Tiede-lehti näyttävät tuolloin myös uutisoineen asiasta. Edellisen kerran muistan törmänneeni teoriaan Tieteessä tapahtuu -lehden sivuilla muutama kuukausi sitten.

Eli missä oli uutinen?

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Tuonen lehto,öinen lehto! Siel on hieno hietakehto, sinnepä lapseni saatan

Tuonen viitta,rauhan viitta! Kaukana on vaino,riita,kaukana kavala maailma.

Kiven arvoa ei mikään kirjoittelu tai uutisointi pysty enää kaatamaan. Hän jos kukaan on suomalaisuuden”kivijalka” todellinen ”Perus-suomalainen!

Pesiytyykö borrelioosi myös luihin? Jos pesiytyy, niin silloin patologit kirveiden ja sahojen kanssa Kiven hautapaikalle. Kai hänen hautapaikkansa on varmasti oikea, ja kai hänet on haudattu? Saadaan tähänkin selvyys ja voidaan ensi vuonna samaan aikaan kehitellä muita myyttejä. Asia pitää selvittää, koska niin moni asiantuntija on kauhansa soppaan sotkenut, että nyt on kyse Kiven hautarauhaakin tärkeämmistä asioista, esimerkiksi tutkijoiden kunniasta.

”Kivi myös piti luonnossa vaeltelusta, ja sieltähän punkit tarttuvat.”
Kivi piti varmaan muuallakin vaeltelusta, ja sieltähän ne taudit tarttuvat. Oliko borrelioosi yleinen sairaus 1800-luvun Uudellamaalla, vai oliko jokin muu tauti tai kuolintapa yleisempi? Ihan vain todennäköisyyksiä ajattelin…

”…jo vuonna 2001… Eli missä oli uutinen?”
Uutinen oli siinä, että kukaan ei oikeastaan enää muistanut noin vanhoja juttuja. Onneksi on netti ja onneksi on guukelin hakukoneet.