Äänestä onko tämä uutinen totta

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Onko jotain pielessä tyylissä, jolla lehdet käynnistävät keskusteluja nettisivuillaan?

Edellisessä postauksessani sivusin Popular Sciencen päätöstä lopettaa verkkokeskustelu artikkeliensa yhteydestä. Lehden toimituksen mielestä tiedettä käsittelevien juttujen lukijakommentit muokkaavat ihmisten asennetta itse juttuun. Toimituksen mukaan netissä vastakkainasettelut kärjistyvät ja tieteelliset totuudetkin muuttuvat vain mielipiteiksi muiden joukkoon.

Vaikka en ole lainkaan varma, että Popular Sciencen päätös oli järkevä, myönnän, että lehtien keskustelupalstojen toimintamallissa olisi parantamiseen varaa.

Uutisten ”totuuksien” muuttuminen pelkiksi mielipidekysymyksiksi johtuu nimenomaan myös toimitusten omista valinnoista.

Mitä mieltä olette vaikkapa siitä, että lehti kysyy uutisen perässä, onko uutinen lukijoiden mielestä totta?

Näin todella tapahtuu. Viime viikolla Ilta-Sanomat uutisoi suomalaistutkimuksesta, jossa näkyi, että internetin kautta tapahtuva terapia lievittää masennuksen oireita paremmin kuin perinteinen terapia. ”Puolentoista vuoden aikana kootut tulokset osoittivat, että verkkohoitoryhmän masennusoireet ja fyysiset oireet olivat vähentyneet hieman enemmän kuin kasvokkain annettavassa hoidossa”, lehti kertoi.

Sen sijaan, että IS antaisi ymmärtää, että lehdessä julkaistaan vain oikeaksi todettuja uutisia, joiden mahdolliset epävarmuustekijät toimittaja toisi itse tekstissään ilmi, uutisen luotettavuuden saavatkin arvioida lukijat: ”Mitä mieltä olet, voiko masennukseen saada apua verkko-ohjelmasta? Äänestä ja jätä kommenttisi kommenttikenttään”, kehotetaan uutisen perässä.

Tällä hetkellä näyttää siltä, ettei uutinen ollutkaan totta. Vain 40 prosenttia lukijoista nimittäin uskoo, että että verkko-ohjelmasta voi olla apua masennukseen.

Uudessa uljaassa maailmassa jokaisen henkilökohtaiset käsitykset ja kokemukset ovat todempia kuin tieteellinen tieto.